Rector wil alternatief voor online proctoring

28-01-2021

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht zou het liefst willen stoppen met online proctoring – het online toetsen onder cameratoezicht – en overstappen op alternatieve toetsvarianten. Dat zei rector Rianne Letschert afgelopen woensdag tijdens de jongste vergadering van de universiteitsraad.

In oktober ging het goed mis met proctoring, dat sinds dit academisch jaar is uitbesteed aan het Amerikaanse bedrijf Proctorio. Letschert: “Dat zorgt voor stress.” Bij zowel de studenten, docenten als het management. De rector is op zijn zachtst gezegd “niet zo tevreden over de service. Er zijn te veel technische hiccups geweest en ik kan niet garanderen dat die er in de komende periode niet zullen zijn.”

Ze wil er daarom zo snel mogelijk vanaf en gaat de komende 1,5 maand onder meer advies inwinnen bij andere universiteiten. Mocht ze geen oplossing vinden, dan moet de UM door met proctoring, “maar wel met een ander systeem”.

De raad vroeg zich af of essays en take home exams een vervanging kunnen zijn. Dat wordt al veel gedaan, zegt de rector. Maar dat is niet voor alle vakken geschikt.

Tentamens thuis zonder toezicht is geen optie, beseffen zowel de rector als de raad. “Daar lijdt de waarde van het diploma onder.”