Onderwijs periode vijf: volgende week besluit over online of hybride

29-01-2021

MAASTRICHT. Online-onderwijs of toch hybride? Er wordt op zeer korte termijn beslist hoe periode vijf - april tot juni - er uit gaat zien. Dat beloofde rector Rianne Letschert afgelopen woensdag aan de universiteitsraad.

De rector schetste het dilemma: niemand weet hoe de wereld er begin april uit zal zien; is het coronavirus dan verder teruggedrongen, of heerst er nog steeds een strenge lockdown?

Toch wil de universiteit zo snel mogelijk beslissen of het onderwijs in periode vijf - start begin april – in principe weer deels op de campus of toch online zal plaatsvinden.

Werkdruk

Studenten willen immers graag duidelijkheid: heeft het zin om naar Maastricht te komen? Zo ja, kan ik wel reizen? Zo nee, loont het om mijn kamer op te zeggen? Maar ook de staf wil weten waar ze aan toe zijn, klonk het in de universiteitsraad, die net als de faculteitsraden om zijn mening werd gevraagd. Het slechtst denkbare scenario is dat op het laatste moment het hybride onderwijs toch niet doorgaat en het hele programma online moet. Het zal de werkdruk van de medewerkers, die al torenhoog is, verder vergroten, meende raadslid namens het wetenschappelijk personeel (wp), Jenny Schell. Onnodig werk moet worden voorkomen, vond ook Raymond Luja (wp). “Wij hopen dat we straks weer over kunnen gaan op hybride onderwijs, maar dat vereist veel werk, denk alleen al aan de verroostering.” Hij pleitte net als Mark Govers (wp) voor een snel besluit. Govers: “Bij FHML start de voorbereiding voor periode vijf al komende week.”

Angst voor het virus

Raadslid Jan de Roder(wp) kaartte een ander punt aan: “Er zijn mede door de Engelse variant van het coronavirus - de kans op besmetting is groter, het gaat veel sneller - steeds meer zorgen onder collega’s om op de campus les te geven. In blok een en twee deed ik het graag, maar nu ben ik zelf voor de eerste keer ook bezorgd.” De rector had alle begrip voor die ongerustheid en benadrukte nogmaals dat de UM “niemand gaat dwingen om naar de campus te komen. Het kan dat de tutor straks van huis uit werkt en de studenten - als de coronaregels dat toestaan - vanuit een onderwijsruimte op de faculteit. Of vijf studenten op de campus en de rest inclusief tutor via het scherm.”

Studenten willen graag naar de universiteit komen

Wat willen de studenten? “Die willen heel graag weer naar de universiteit komen”, zei studentraadslid Luc van Galen. Of het nu gaat over een studieplek in de universiteitsbibliotheek, een werkbijeenkomst van een projectgroepje of een onderwijsgroep. Dat de tutor mogelijk van huis uit deelneemt, lijkt hem geen probleem.

De rector benadrukte dat zij ook het onderwijs het liefst “zoveel mogelijk op de campus wil, maar we moeten rekening houden met studenten en staf.” Die laatste opmerking kon De  Roder waarderen. “Ik ben blij dat de rector studenten én staf noemt. De dean van het University College zei laatst nog in Observant dat hij de belangen van studenten zwaarder liet wegen.” De rector met een veelbetekenende glimlach: “Ik heb naar aanleiding van dat artikel een goed gesprek met de dean gehad.”

Ze beloofde om komende dinsdag de knoop door te hakken.

Onderwijs periode vijf: volgende week besluit over online of hybride
Studenten willen graag terug naar de campus