45ste verjaardag UM: empathische speech rector in lege St. Jan

29-01-2021

MAASTRICHT. Veel begrip voor de moeilijke omstandigheden waaronder medewerkers en studenten al tijden verkeren. Tegelijkertijd ook lof over datgene wat er in het afgelopen jaar ondanks, en soms juist dankzij, corona is bereikt. Het was een empathische speech die rector Rianne Letschert hield ter gelegenheid van de 45ste verjaardag van de Universiteit Maastricht.

In een lege St. Janskerk - zonder prijswinnaars, zonder de toekomstige eredoctor Jaap van Dissel, en met haar toga, baret en rectorsketting op een paspop naast de kansel - prees Rianne Letschert de studenten. Hun studieresultaten lijken niet onder de crisis te lijden. Maar ze maakt zich wel zorgen over hun welzijn. Ze drukt hen op het hart dat studeren meer is dan goede cijfers halen. Het gaat ook om het ontwikkelen van vaardigheden die van groot belang zijn in de rest van het leven: flexibiliteit, doorzettingsvermogen, veerkracht, goed voor jezelf zorgen, fysiek en mentaal, en last but not least omgaan met tegenspoed.

Vernieuwing

Corona heeft veel verdriet en stress veroorzaakt, maar werd ook een katalysator en proeftuin voor vernieuwing, zei Letschert. Niet alleen als het gaat om het onderwijs dat schijnbaar in een vloek en een zucht overging van on campus naar online en hybride, maar ook thuiswerken is nu vol in beeld, net als de noodzaak om flexibeler te zijn als het gaat om “plichten en activiteiten” die medewerkers buiten het werk hebben.

Optimisme

De rector eindigde optimistisch. “We hebben enorme obstakels overwonnen.” Medewerkers hebben laten zien dat ze op diverse manieren hun bijdrage leveren aan de maatschappij: als onderzoekers, leiders, opvoeders, enzovoort. Verschillende rollen die met de invoering van het project Erkennen en Waarderen van wetenschappers (een landelijk initiatief waar Letschert het boegbeeld van is en dat het thema van de diesviering had moeten zijn) erkenning zullen krijgen.

Letschert kan, ze zei het al eerder, niet wachten om een dergelijk nationaal programma voor het ondersteunend personeel te starten en zo ook voor hen de loopbaantrajecten te verbeteren.

Please unmute

Vernieuwingen gaan niet zonder slag of stoot. En kunnen alleen slagen als “we het samen doen”, benadrukte de rector. “Suggesties en feedback” vanuit alle hoeken van de UM zijn daarbij cruciaal. Oftewel: “Please unmute – I want to hear what you have to say.”

Prijswinnaars en eredoctoraat

Normaal wordt er tijdens de diesviering een aantal prijzen uitgereikt, dat zal nu tijdens de Opening van het Academisch Jaar gebeuren op 30 augustus 2021. Zo zijn er de jaarlijkse prijzen voor de beste scripties van bachelorstudenten en masterstudenten, is er de Edmond Hustinx prijs voor wetenschap voor Laure Wynants van FHML, de Wijnand Wijnen Onderwijsprijzen voor de hoofden van de bureaus onderwijs René Nijssen van FHML, Catharien Kerkman van FPN, Collin Prumpeler van FASoS, Joel Castermans van SBE, Roel Gilissen van LAW en Judith Buddenberg van FSE. Matteo Bonelli van LAW krijgt de dissertatieprijs.

Op 30 augustus zal ook prof. Jaap van Dissel, hoofd van het RIVM en het Outbreak Management Team, het eredoctoraat ontvangen.

45ste verjaardag UM: empathische speech rector in lege St. Jan
Rianne Letschert dies 1
Rianne Letschert dies 2
Rianne Letschert dies 3