Mogelijk opnieuw eenmalige thuiswerkvergoeding

01-02-2021

MAASTRICHT. Deze maand komt er hoogstwaarschijnlijk duidelijkheid over een tweede eenmalige thuiswerkvergoeding. Dat laat vicevoorzitter Nick Bos van het college van bestuur desgevraagd weten. Een regeling waarbij de kosten van een oppas aan huis kunnen worden gedeclareerd, zoals aan de Universiteit van Amsterdam, is niet in de maak.

In november werd er maximaal 254 euro netto (bij een volledig dienstverband) overgemaakt op ieders bankrekening, als tegemoetkoming in de thuiswerkkosten tot en met 31 december 2020. Nu er een nieuwe periode van thuiswerken is aangebroken, dringt zich weer de vraag op of en wat de universiteit zou moeten vergoeden. OV-abonnementen voor medewerkers zijn afgelopen voorjaar al stopgezet en sinds 1 november is er geen vaste reiskostenvergoeding meer.
Nick Bos, vicevoorzitter van het Maastrichtse college van bestuur, noemt de discussie over  thuiswerkvergoeding “work in progress”. Later in februari hoopt hij duidelijkheid te kunnen geven.

Een financiële compensatie voor thuiswerken en het behoud van de vergoeding van reiskosten (woon-werkverkeer) zijn onderwerpen die ook de vakbonden (FNV, CNV, Aob en FBZ) inzetten bij de onderhandelingen van een nieuwe cao voor de Nederlandse universiteiten. De coronapandemie staat centraal, en daaraan gekoppeld de combinatie van werk en privé. Ze pleiten bijvoorbeeld voor goede thuiswerkfaciliteiten in de vorm van een bureau, stoel, computer en scherm. Daarnaast willen de vakbonden een niet-bereikbaarheidsregeling in de avonden, weekenden en tijdens verlof.

Wat verlof betreft: de Universiteit van Amsterdam wijst haar werknemers (vooral ouders en mantelzorgers) nogmaals op de mogelijkheid om bijzonder verlof op te nemen om de werkdruk te verlichten. Ook introduceert ze een vergoeding voor een oppas aan huis: maximaal 10 euro per uur voor twee dagen per week. De oppas moet wel ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel (en de regeling geldt zolang de lockdown duurt, dus voorlopig tot en met 8 februari). Binnen de Universiteit Maastricht is dit in het kader van een “bredere brainstorm” wel voorbijgekomen, zegt Nick Bos, maar een regeling is niet aan de orde.

Auteur: Wendy Degens
Categoriëen: Nieuws,
Tags: cao,corona,lockdown,thuiswerken,thuiswerkvergoeding,reiskosten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.