Selectie geneeskunde volledig online

UPDATE: Raad uit zorgen over kansenongelijkheid

10-02-2021

MAASTRICHT. Wie in september 2021 geneeskunde wil studeren in Maastricht, moet de selectieprocedure volledig online doorlopen. Dat schrijft Mirjam Oude Egbrink, wetenschappelijk directeur van het Onderwijsinstituut, in een brief aan de faculteitsraad van Health, Medicine and Life sciences.

Er zijn twee selectierondes. Normaal gesproken vullen aanstaande geneeskundestudenten online een portfolio in. Dat bevat onder andere een cv, vragen over het probleemgestuurd onderwijs en een huiswerkopdracht via welke ze tegelijkertijd kennismaken met de studie.

De beste zevenhonderd kandidaten gaan vervolgens door naar de tweede ronde: een selectiedag in Maastricht. Daar voeren ze verschillende opdrachten uit die moeten uitwijzen of ze aanleg hebben voor de kerncompetenties van een arts.

Dat gedeelte gaat nu ook online. De selectiecommissie hoopte lange tijd dat de dag fysiek kon plaatsvinden in het MECC, maar gezien de huidige beperkingen gaat dat niet lukken. De scholieren zullen de toetsen thuis maken, terwijl ze via proctoring in de gaten gehouden worden. Om aan de procedure te wennen, kunnen ze eerst een oefentoets maken. Ook is er de hele dag een helpdesk beschikbaar.

UPDATE: Tijdens de faculteitsraad van dinsdagmiddag uiten verschillende leden hun zorgen dat de online selectie tot kansenongelijkheid leidt. “Ik denk dat er een groot verschil is tussen scholieren die de toets op een flatje driehoog maken, terwijl ze zich zorgen maken over hun internetverbinding en luidruchtige buren en de mensen die in een groot huis op een rustige plek kunnen gaan zitten”, zegt studentlid Juul Hennissen.

Hij zou graag zien dat de universiteit aanstaande studenten de mogelijkheid biedt de toets op de campus te maken. Iets waar de selectiecommissie bewust niet voor heeft gekozen. “Iedereen komt op dezelfde ranglijst te staan, ook de buitenlandse studenten die de Internationale Track willen volgen”, zegt Esther Giroldi, voorzitter van de selectiecommissie. “Zij kunnen vanwege de coronamaatregelen niet naar Maastricht komen. Als je de mogelijkheid aanbiedt om de toets hier te maken, bevoordeel je de Nederlanders. De verschillen tussen kandidaten zijn vaak heel klein, als je andere toetsafname-omstandigheden creëert, kan dat de ranglijst beïnvloeden.”

“We hadden eigenlijk in de tweede ronde willen loten”, voegt Mirjam Oude Egbrink eraan toe. “Dan had iedereen gelijke kansen. Maar dat was wettelijk niet mogelijk. Kansenongelijkheid bestaat altijd. Als iemand is opgegroeid met artsen als ouders, dan heeft diegene ook een voordeel. Maar wanneer mensen het gevoel hebben dat ze anders behandeld zijn door de universiteit dan andere kandidaten, dan krijg je te maken met een beroepszaak. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Daarom informeren we de kandidaten twee weken van tevoren. Hopelijk hebben ze dan de gelegenheid om een rustige plek te vinden, bijvoorbeeld op hun middelbare school of bij een kennis in huis.”