Creatief schrijven

Medewerkerscolumn

09-02-2021

Ik doe bij deze een bekentenis: ik zou heel graag een roman willen schrijven. Een thriller om precies te zijn, het genre waarin ik me heb gespecialiseerd. Als lezer althans.

Ik sta niet alleen in deze wens: meer dan een miljoen andere Nederlanders schijnt dezelfde droom te koesteren. Een belangrijke reden voor veel mensen is de wens om een internationale bestseller te schrijven, volgens deskundigen. Nou lijkt mij dat ook wel wat: rustig achteroverleunen terwijl de miljoenen binnenstromen. En dat mensen vrijwillig willen lezen wat ik heb geschreven, puur en alleen als vrijetijdsbesteding, dat lijkt me ook geweldig.

Maar wat me vooral trok was de vrijheid om alles gewoon te kunnen bedenken, zonder rekening te hoeven houden met methodologische beperkingen en onderzoeksresultaten, kortom: met de werkelijkheid. ‘Trok’ inderdaad, want ik heb het wel eens geprobeerd, tijdens een schrijfvakantie van twee weken: een stapel ‘how to-boeken’ gekocht van beroemde thrillerschrijvers en me handenwrijvend geïnstalleerd aan de keukentafel van het vakantiehuisje. Nu zou het gaan gebeuren. Alles wat ik tot dan toe had geschreven was slechts een oefening geweest voor dit moment: het schrijven van de thriller.

Alleen: die vrijheid bleek vooral heel bedreigend. Want hoe en waar te beginnen? De hoeveelheid keuzes was overweldigend, qua plot, hoofdpersonen, nóg een moord of toch maar niet, en nog veel meer. Zelfs over de simpele vraag of het in de ik-stijl moest of niet, kon ik niet beslissen. En de gedachte dat die lezers elk moment verveeld zouden kunnen afhaken, werkte verlammend. Ik kreeg geen zin op papier die goed genoeg was voor dat potentiële miljoenenpubliek. Alle in de loop van de jaren aangeleerde trucjes om tot schrijfproductie te komen bleken waardeloos.

Hier was dus iets heel anders vereist. Wat ik tot op heden heb gedaan in boeken en artikelen was rapporteren. En rapporteren is blijkbaar iets heel anders dan creatief schrijven. Het één heeft weinig te maken met het ander, geloof ik. Dat was wel even slikken. Maar goed: misschien ga ik gewoon van voren af aan beginnen, met een beginnerscursus ‘creative writing’ deze zomer. Dat kan ook nog van pas komen in mijn werk. Als ik het niet overdrijf, want in de wetenschap kun je ook té creatief zijn.

Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur bij Fasos

Creatief schrijven
Klaartje Peters
Auteur: Redactie
Categoriëen: nieuws_boven
Tags: klaartje,medewerkerscolumn

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.