“Eigen studio is oké, maar liever mensen om me heen”

Lichting 2020-2021, deel 2: Giovanni Bava

09-02-2021

Pas een half jaar bezig, maar Giovanni Bava ziet al veel vooruitgang bij zichzelf. Zijn Engels is flink  verbeterd en hij blijkt gedisciplineerder dan hij dacht. Maar niet alles gaat van een leien dakje. Hij heeft concentratieproblemen. Het eerste contact met de studentenpsycholoog van de Universiteit Maastricht is al achter de rug.

Het is halverwege januari. Met kerst ging hij naar zijn familie in Italië en nu is hij net weer in Maastricht. Bava zit conform de Nederlandse regels in thuisquarantaine in zijn studio. “Het was goed om weer even terug te zijn, maar het was een rare kerst”, zegt hij. “Normaal komt de hele familie samen op de wijngaard van de familie. Ik zag ze nu in ‘ploegendiensten’. Op kerstavond was ik alleen met mijn ouders. Mijn broer was in Canada en kon moeilijk reizen.”

James Bond
Zijn broer studeerde daar economie, maar kwam terug naar Italië vanwege de pandemie. Na zeven maanden in Italië keerde hij eind vorig jaar weer terug naar Canada. “Hij heeft daar zijn leven opgebouwd, zijn vrienden zijn daar, hij is daar het gelukkigst.” Maar ze zullen elkaar snel weer zien, zegt Bava glunderend. Hij won in oktober namelijk een prijsvraag via een instagrampagina over horloges: een reisje voor twee personen naar London. “Die pagina heeft een partnerschap met de producenten van de James Bond films en wij mogen komende zomer met een Aston Martin op een parcours rijden. Ze betalen de reis en het hotel.” Hij hoefde niet lang na te denken over wie hij meenam. “Mijn broer en ik hebben niet veel kans om elkaar te zien en een reisje samen stond al heel lang op onze planning. Eigenlijk naar Japan, maar dat is met corona heel ingewikkeld. We hebben een goede band. Toen ik vier, vijf jaar oud was maakten we veel ruzie, maar dat is lang geleden. Hij geeft de beste cadeautjes: voor mijn verjaardag kreeg ik van hem een speciaal horloge. Ik heb eens laten vallen dat ik dat mooi vond. Ik vind het lief dat hij zulke dingen onthoudt.”

Koeientong en donuts
In Maastricht mist hij het koken met zijn vader. Ook afgelopen december stonden ze weer samen in de keuken. Een recept met rundertong. “Mijn vader vertelt dan over de verhalen achter de recepten; van wie hij het leerde et cetera. En ik vertel over het micro-economietentamen dat ik niet heb gehaald. Daar reageerden mijn ouders heel begripvol op. Ze zien dat ik het serieus neem en mijn best doe. Ze zijn heel empathisch. Dat hebben ze mijn broer en mij altijd meegegeven. ‘Probeer je te verplaatsen in een ander.’ Zegt iemand iets naars tegen je? Of wijst iemand je uitnodiging af? Probeer dan te begrijpen waarom, in plaats van boos te worden.”

Naast zijn ouders en broer, mist hij ook zijn Ford Fiesta. Hij heeft heel veel autogereden in Italië, zegt hij. “Drie dagen voordat ik naar Maastricht vertrok heb ik mijn rijbewijs gehaald. Nu kon ik eindelijk oefenen.” Samen met zijn neef in de sneeuw donuts maken op een lege parkeerplaats. “Een tien-op-tien-ervaring.”

Micro-economie
Dan de studie. Die gaat goed, zegt Bava. Het alom gevreesde wiskunde- en statistiekvak Quantitative Methods haalde hij in een keer met een 7,5. Ook de studiepunten voor twee andere examens zijn binnen. Alleen micro-economie moet hij opnieuw maken. “Dat heeft een laag slagingspercentage”, zegt hij ter verdediging. “Ik had een ander tentamen verwacht. Vanwege corona was er een aantal aanpassingen gemaakt en tijdens de toets kwam ik in de knoei met de tijd.” Druk over het hertentamen maakt hij zich niet. “Ik weet nu wat ik kan verwachten en ik heb veel opgaven geoefend. Ik ben er vrij zeker van dat het nu gaat lukken.”

Toch zijn er ook zorgen op studiegebied. Hij merkt dat hij zich minder lang kan concentreren dan zijn studiegenoten. “Als we vijf wiskundeopgaven moeten maken, dan dwaalt mijn brein tussendoor af en neemt als het ware telkens even pauze. Anderen gaan dan gewoon verder met de rest.” Bava is “geen type dat bij de pakken neerzit” en zocht hulp bij de studentenpsycholoog van de UM. “Er verdrietig over zijn heeft geen zin. Ik zie het als iets dat ik moet verbeteren. In ‘het echte leven’ gebeurt dit ook.” Ze adviseerden hem om de productiviteitsworkshop van de UM te volgen. Dat is er nog niet van gekomen; “in de toekomst wel, denk ik”.

Studiemaatjes
Hij is nog steeds blij met zijn studiekeuze en de keuze voor de Universiteit Maastricht. “Op de middelbare school moet je ook veel leren wat je niet interesseert, zoals scheikunde. Wat ik nu moet weten, wil ik ook weten.” Daarnaast werkt het probleemgestuurd onderwijs goed voor hem. “Het dwingt je om elke dag te studeren. Als je je niet voorbereidt, heb je geen idee waar de groepsdiscussie over gaat; laat staan dat je iets kunt bijdragen.” Dat duwtje in de rug ontbrak op de middelbare school, zegt hij. “Daar deed ik vaak alles op het laatste moment.” Nu studeert hij tot zijn eigen verbazing dagelijks met twee vrienden, ook Italianen. De ene keer bij hem thuis, de andere keer bij hen. “Ze doen dezelfde studie en zijn heel slim: fijne studiemaatjes. Daarnaast houden ze net als ik van koken, we proberen vaak nieuwe recepten.”

Bava woont alleen in een studio, maar verruilt deze graag voor een kamer in een groot studentenhuis. “Het is fijn om een eigen badkamer en keuken te hebben, maar ik heb liever mensen om me heen.” Niet omdat hij eenzaam is. Vrienden genoeg. “Ik heb nog veel contact met de mensen uit mijn eerste onderwijsgroep en ook aan de stadswandeling van de Inkom heb ik een aantal contacten overgehouden.”

Uit elkaar
Tot slot nog de liefde. Tijdens het vorige gesprek was het zo goed als uit met zijn vriendin, maar er moest nog persoonlijk over gesproken worden. Is het nog goed gekomen? “We zijn uit elkaar. We vonden allebei dat het zo niet werkt. Zij in Italië, ik in Maastricht. En dan is er ook nog de pandemie, wat bezoeken moeilijker maakt. Dat zagen we niet zitten. We zijn nu vier maanden verder en het is de juiste beslissing geweest.” Nieuwe meisjes zijn nog niet aan de orde, zegt hij. “Ik doe een tijdje rustig aan. Als het komt, dan komt het, maar ik ga er niet naar op zoek.”

Wie zijn ze, de eerstejaars van 2020?

Wie zijn de nieuwe eerstejaars van de Universiteit Maastricht? Wat zijn hun dromen, hun plannen en verwachtingen? En hoe vergaat het hen dit jaar? Observant volgt dit academisch jaar zes nieuwelingen. We interviewen hen een aantal keer: de eerste keer in het najaar, vervolgens in januari/februari en als laatste in mei/juni.

“Eigen studio is oké, maar liever mensen om me heen”
Giovanni Bava