Onderwijs van zeker drie faculteiten blijft tot zomer online

Onderwijs periode 5 en 6

11-02-2021

MAASTRICHT. Op dit moment is nagenoeg al het onderwijs online, en dat blijft de rest van het academisch jaar zo bij drie van de zes faculteiten: rechten, Fasos en FHML. De andere drie stappen, als de coronaregels het toelaten, in periode vijf over op hybride onderwijs.

Twee weken geleden schetste rector Rianne Letschert het dilemma in de universiteitsraad: niemand weet hoe de wereld er begin april uit zal zien; is het coronavirus dan verder teruggedrongen, of heerst er nog steeds een strenge lockdown? Toch moet er snel duidelijkheid komen over het onderwijs van periode vijf dat begin april start. Studenten en docenten willen niet alleen helderheid maar ook de kans krijgen om zaken te plannen.

Er is nu besloten dat iedere faculteit zijn eigen route kan kiezen: of het onderwijs blijft online (een groot deel van het vaardigheidsonderwijs, practica en sommige tentamens uitgezonderd), ook als de coronamaatregelen versoepeld worden. Of men gaat, zodra dit mag, terug naar hybride onderwijs zoals dat in periode 1 en 2 werd gegeven.

Online

Rechten, cultuur- en maatschappijwetenschappen (Fasos) en Health Medicine and Life sciences (FHML) kiezen voor de eerste optie, zij blijven online tot het einde van dit academisch jaar. Maar zodra de lockdownregels het toestaan gaan de facultaire gebouwen open voor studenten: voor onder andere extra-curriculaire activiteiten van bijvoorbeeld studieverenigingen, voor projectgroepjes, mentorgesprekken, om te studeren.

Bij rechten gaat de onderwijsgroep in periode 5 weer van één naar twee uur.

Hybride

De andere drie - psychologie en neurowetenschap, Science and Engineering en de School of Business and Economics – stappen, zodra de overheid het toelaat, over op hybride onderwijs. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, hangt uiteraard af van de ontwikkeling van de coronacrisis. SBE, FPN en FSE zullen midden maart hierover uitsluitsel geven.

Studenten die in het buitenland zitten of bang zijn om besmet te raken, kunnen het onderwijs sowieso online volgen. Hetzelfde geldt voor stafleden die bang zijn voor besmetting. Zij kunnen van huis uit werken, liet rector Rianne Letschert afgelopen woensdag nogmaals aan een commissie van de universiteitsraad weten. “We gaan niemand verplichten.”

September 2021

In diezelfde vergadering werd ook al vooruitgekeken naar de periode na de zomer: hoe zal het onderwijs er in september 2021 uitzien? Is alles dan weer ‘normaal’, geldt de anderhalve meter regel nog, of is er nog sprake van een lockdown? En hoe om te gaan met vaccinaties: komen er sneltesten? En zo ja, wie gaat die betalen? Of gaat de UM om een vaccinatiebewijs vragen? En zo ja, is dat ethisch wel verantwoord? Een team van hoogleraren gaat zich daarover buigen, liet de rector weten. Om te eindigen: “We moeten op alles voorbereid zijn en verschillende draaiboeken hebben klaarliggen. Maar als we open mogen, dan gaan we open.”

 

 

 

Onderwijs van zeker drie faculteiten blijft tot zomer online
VideomeetingWeb