“Tijdens carnaval is confetti in je bier het grootste probleem”

Geen carnaval, wat nu?

11-02-2021

Een keer in zijn leven ging Jan Haverman, tweedejaars European Studies, tijdens carnaval skiën. “Dat werd me door mijn familie en vrienden niet in dank afgenomen”, lacht hij. “Ik krijg daar nu nog opmerkingen over.” Normaal begint Haverman op carnavalsdonderdag en drinkt hij zijn laatste biertje op dinsdag.

Naast de alcohol zit ook het carnaval vieren hem in het bloed. Al op jonge leeftijd ging hij met zijn ouders de stad in. Met name oudere broer Freek is fervent vierder. Hij schreef zelfs al een paar “zeer onsuccesvolle” carnavalsliedjes, lacht Haverman. Maar zo onsuccesvol als de hits, zo succesvol zijn de zaterdagfeestjes van zijn broer. Wat begon als een bijeenkomst in de achtertuin van zijn ouders met een tap en wat vrienden groeide uit tot ‘Café Haverman’: een bekend feest in het zuiden van Breda waar inmiddels wel duizend mensen op af komen.

Haverman heeft geen spijt van zijn skivakantie, maar in Oostenrijk had hij wel het gevoel dat hij iets miste. Ook een familiekwaal. Zijn andere broer Thijs werkte ooit een tijd als arts in Zuid-Afrika en stuurde hun vader een bericht: “Ik kom niet uit met mijn geld deze maand.” Pa stuurde geld en een paar dagen later stond zijn broer op de stoep. “Hij had met het geld een vliegticket gekocht zodat hij carnaval kon komen vieren.”

Wat is dat carnavalsgevoel dan precies? “Het is zes dagen per jaar het leven even niet zo serieus nemen. Confetti in je bier is het grootste probleem. Het is ontlading van het hele jaar. Het leven met elkaar vieren. Het is vaak koud, dus gezellig om dicht op elkaar in een gekke outfit bier te drinken in een zweterige kroeg terwijl je luistert naar slechte muziek.” Sinds hij studeert is het ook een gelegenheid om zijn vrienden weer te zien. “Veel zijn gaan studeren in de randstad, maar iedereen komt terug naar Breda om samen te feesten.”

Haverman baalt dat het dit jaar niet doorgaat, maar is er nuchter onder. “Het is logisch dat het nu niet kan. Eigenlijk hebben we geluk gehad dat we vorig jaar wel nog konden gaan. Het verlangen wordt alleen maar groter. Als het volgend jaar wel door kan gaan worden we nog gelukkiger van het feest.”

In plaats van in een zweterige kroeg zal hij het komend weekend doorbrengen met zijn huisgenoten in een huisje in Zeeland. “We zullen vast een avondje wat carnavalsmuziek opzetten en een biertje drinken. Dan zal ik mijn ogen even dicht doen en ‘dromen’ over een volle kroeg”, lacht hij.

“Tijdens carnaval is confetti in je bier het grootste probleem”
Jan Haverman.jpeg