René Gabriels: “Ik draag een naakt poppetje met me mee. Het is Martin Paul”

Geen carnaval, wat nu?

12-02-2021

De kratjes corona staan klaar, de kist met carnavalskleren is van zolder gehaald. Het wachten is nu op het schema dat bepaalt wie bij wie op welke dag op bezoek gaat.

“Wij zijn met een groep van elf: vijf mannen, vijf vrouwen en een transgender. Wij vieren al jaren samen carnaval en ook dit jaar starten we op zondag om 11.11 uur”, vertelt René Gabriels, universitair docent filosofie aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschapper, Limburger (geboren in Maasniel) en fervent vastelaovend-vierder. Helaas is de aftrap niet zoals normaal in café De Tribunal, maar in een paar bevriende huizen tegelijk. “De camera’s staan overal aan, wij hebben contact.”

Limburgs dialect

Het interview gaat in het Limburgs, Gabriëls weigert om Nederlands te praten als het over carnaval gaat. Twee dagen eerder stuurde hij al een foto van zichzelf in tenue. “Is het je niet opgevallen? Ik heb een onderbroek op mijn hoofd, daar zit wel stijfsel in, anders blijft die niet zo staan.”

De vraag welk pekske hij komende zondag aantrekt, vindt hij een typisch ‘Hollandse’ vraag. En dat is geen aanbeveling, gezien het gezicht dat hij erbij trekt. “Die hebben er niets van begrepen, Hollanders denken dat het die drie dagen over zuipen en seks gaat.” Niets is minder waar, briest Gabriëls zachtmoedig. Hij start een college in de vastelaovend-wetenschap: “Alles is fluïde tijdens carnaval, codes worden doorbroken. Of het nu gaat over man-vrouw, lichaam-geest, lachen-huilen, machthebber-ondergeschikte. We spelen rollen en maskeren om te demaskeren. We zetten eindelijk ons masker af dat we dagelijks dragen. Ja, iedereen speelt de hele dag toneel, authenticiteit is een illusie, de Universiteit Maastricht is een groot theater, er worden mensen uitgebuit, van jong tot oud: de werkdruk is veel te hoog. Met carnaval ondermijn je de macht, zet je de politiek en de machthebbers te kakken, net als de schone schijn. Het is grotesk, een uitvergroting van het lichaam, maar altijd met respect. Kortom: het is satire.”

Martin Paul

Grinnikend gaat hij op zoek naar zijn smartphone om een foto op te zoeken. Het duurt even, “ik heb pas sinds driekwart jaar zo’n ding”. Dan toont hij een foto van een naakt poppetje op een sokkel. “Die staat bij mij in de kamer en deze pop draag ik met carnaval met me mee. Het is Martin Paul, onze collegevoorzitter. Hij staat aan de goede kant, hij is een carnavalesker dan zijn voorganger Jo Ritzen. Ook al viert hij het misschien nooit. Ritzen is een sociaaldemocraat, maar hij was niet sociaal en niet democratisch. Hij heeft de democratie aan de universiteiten als minister van Onderwijs juist afgebroken. Paul is veelkleurig, staat voor het pluralisme, voor de meertaligheid, daar doe ik onderzoek naar. Maar we moeten niet te braaf zijn ten opzichte van het college van bestuur, degenen die de macht hebben mag je ook te kakken zetten, daarom staat hij in zijn nakie.” En nee, hij heeft het beeldje niet zelf gemaakt. “Ik ben een happy loser. Ik was liever een kunstenaar geweest dan een middelmatige wetenschapper.”

400 woorden?

Het interview is bijna ten einde. Gabriëls lijkt teleurgesteld, hij heeft nog zoveel meer te vertellen. Smalend: “Heb je maar 400 woorden? Je moet een hele krant aan carnaval wijden.” Nog een citaat dan: “Carnaval is plezier. Mijn generatie - vijftig plus - drinkt voor het plezier, niet om zat te worden. Wij nemen drugs voor ons plezier. In tegenstelling tot de studenten van nu die het nemen om een beter cijfer te halen.” En: “Tijdens vastelaovend kun je de waarheid zeggen tegen mensen die het niet willen horen. Het laat zien dat je ook anders in het leven kunt staan. Die ervaring draag ik ook buiten deze dagen met mij mee.”

 René Gabriels: “Ik draag een naakt poppetje met me mee. Het is Martin Paul”
René Gabriels, klaar voor carnaval