“Elkaar gewoon even fysiek kunnen zien maakt een wereld van verschil”

Rector Rianne Letschert in gesprek met studie-/studentenverenigingen over studentenwelzijn

23-02-2021

MAASTRICHT. Een beetje sociaal contact, wat meer sociaal contact en het allerliefste nog wat sociaal contact. Daaraan is grote behoefte onder Maastrichtse studenten. Een andere conclusie was afgelopen carnavalsvrijdag niet te trekken. Rector Rianne Letschert sprak via Zoom met de voorzitters van een aantal studie- en studentenverenigingen, een paar universiteitsraadsleden, een studentenpsycholoog en docenten over studentenwelzijn.

Het doel van de door de rector georganiseerde discussie in een notendop: hoe kan de Universiteit Maastricht het welzijn van studenten verder verbeteren? Er gebeurt al van alles, vertelt Liesbeth Mouha, studentpsycholoog en medeorganisator van de Wellbeing Week. Zo organiseert het Student Service Center (SSC) verschillende workshops, is er een peersupportsysteem en een maandelijkse ‘wellbeing woensdag’ met workshops, lezingen en sportactiviteiten.

Wandelapp
Jermain Kaminski, universitair docent bij de School of Business and Economics, kreeg als eerste het woord. Hij heeft een app ontwikkeld. Die koppelt willekeurig twee deelnemers om samen een wandeling te maken. Even weg bij het beeldscherm. “Dit soort sociale ervaringen zijn nu heel belangrijk.” Dat het werkt weet hij zeker. Op de universiteit van Amsterdam is er al zo’n app en daar is het een succes, zegt Kaminski.

Wereld van verschil
De studenten zien daar wel wat in, al lijken ze niet heel kieskeurig over de ideeën die voorbij komen. Alles wat het sociale leven ook maar een beetje vergroot willen ze aangrijpen. Want het is niet goed gesteld met de mentale gezondheid van studenten, zegt KoKo-voorzitter Maaike Hooghiemstra. Zij ziet het liefst dat er weer op de vereniging gestudeerd mag worden, zoals dat voor de strenge lockdown nog kon. “Dat was ook een sociale activiteit.” Saurus-voorzitter Karel van Melle valt haar bij: “Elkaar gewoon even fysiek kunnen zien maakt een wereld van verschil.”

In de universiteitsbibliotheek zijn er wel studeerplekken beschikbaar, weet Hooghiemstra. “De protocollen liggen bij ons klaar.” Ze weet zeker dat het bij KoKo veilig kan. Studeren bij de verenigingen zal voorlopig moeilijk worden, zegt Letschert. “Wel komen er waarschijnlijk meer studieplekken van de UB op korte termijn.” Inmiddels is bekend dat er in Loods V op Tapijn zestig studenten terecht kunnen.

En kunnen de verenigingen niets organiseren in de grote collegezaal bij SBE bijvoorbeeld? Daar is ruimte genoeg om afstand te houden, zegt Van Melle. Daar wil de rector wel over nadenken.

Are you OK?
Op de universiteit in Rotterdam gebruiken ze het platform ‘Are you OK out there?’, weet Lieke Troost, de voorzitter van Helix - de studievereniging van biomedische wetenschappen. “Hierop komen studenten makkelijk met elkaar in contact. Om te praten maar ook voor yogalessen bijvoorbeeld.” Het Student Service Centre van de UM heeft ook een soortgelijk platform, zegt UM-psycholoog Mouha. Maar dat is overduidelijk niet bij alle studenten bekend. De verenigingen zullen er op hun sociale media aandacht aan besteden, klinkt het eensgezind. Maar misschien kunnen ook de tutoren het promoten voor de lessen.

Telefoon
Tot slot nog een idee van Jan de Roder, universitair docent bij de Faculty of Arts and Social Sciences en universiteitsraadslid namens het wetenschappelijk personeel: een speciaal telefoonnummer voor studenten door studenten. “Voor mensen die behoefte hebben aan een praatje of die iets van het hart moet.” Daar zijn wel oren naar. Ook bij de rector, die voor alle ideeën open lijkt te staan. Fenna Beulen, voorzitter van pleitgenootschap Gaius: “Goed idee, maar dan is het wel belangrijk hoe je dat promoot.” Het moet een laagdrempelige lijn worden waarop je alles kunt bespreken. Niet eentje waar alleen diepe en zware thema’s aan bod mogen komen. Daarover zijn Letschert en de studenten het eens.

 “Elkaar gewoon even fysiek kunnen zien maakt een wereld van verschil”
pexels-alleksana-4185968