Sauriërs weer met vier tegelijk het water op

03-03-2021

MAASTRICHT. “Zó leuk, onze eerste training weer. Gek om met zoveel mensen in de boot te zitten”, klinkt het woensdagmiddag aan de steiger bij Saurus. De vier roeisters en het stuurtje in de boot hebben er zin in. Vanaf vandaag mag er weer samen buiten gesport worden door jongeren onder de 27 jaar.

Een van de roeiers is tweedejaars biomedische wetenschappen Floor Kaalberg. “Tot nu konden we met maximaal twee tegelijk trainen, nu eindelijk weer met vier. We gaan oefenen voor de ‘sparwedstrijden’ die Saurus organiseert. Dat zijn races tegen mensen van de vereniging.”

Ook kan er vanaf vandaag weer buiten op de ergometer geoefend worden. Dat betekent weer volop trainen: “Twee keer in de boot en een keer op de ergo. Sporten helpt om met de crisis om te gaan”, zegt Kaalberg. “Zo fijn om iedereen weer in het echt te zien in plaats van op Zoom.”

In totaal vertrekken er vandaag veertien boten. Via een strak schema, legt Saurus-voorzitter Karel van Melle uit. Iedereen kan weer aan de slag, want alle actieve roeiers bij Saurus zijn jonger dan 27. Wel gaan voorlopig alleen de een-, twee- en vierpersoonsboten van start. “Volgens de Nederlandse regels mogen ook de dames en heren acht – inclusief stuur – weer het water op”, vertelt Van Melle. “Maar in België zijn dat er vier te veel. Aangezien wij de grens over roeien blijven de achtpersoonsboten voorlopig aan de kant.”

Sauriërs weer met vier tegelijk het water op
1
2