UM wil ook dit jaar zachte knip

04-03-2021

MAASTRICHT. Ook voor komend jaar wil de Universiteit Maastricht (en de zusterinstellingen) een zachte knip tussen de bachelor- en masterstudie. Het is wachten op goedkeuring van de minister, zei rector Rianne Letschert afgelopen week tegen de universiteitsraad. Die uitslag wordt half maart verwacht.

Zegt de minister ja, dan mag de derdejaars bachelorstudent die bijna alle studiepunten heeft gehaald – minimaal 80 procent: 48 van de 60 ECTS – in september al aan zijn masterstudie beginnen. Net als afgelopen jaar. Deze versoepeling heeft opnieuw alles te maken met de coronacrisis. Normaal gesproken kan een student pas naar een masteropleiding als het bachelordiploma gehaald is.

Bijna driekwart van de 480 studenten die het afgelopen jaar door de zachte knip konden doorstromen naar een (pre) master hebben het bachelordiploma inmiddels op zak, vertelt Ellen van der Aar, beleidsadviseur onderwijs en studentenzaken. De rest zal de komende maanden hun vooropleiding afronden, verwacht ze. “De meesten hebben de vertraging tijdens de eerste coronamaanden in het voorjaar van 2020 opgelopen. Zij halen nu dat onderwijs in.”

Deze groep kon een beroep doen op de studieadviseur voor extra begeleiding. Zo werd er onder andere een plan van aanpak gemaakt om de twee studies te plannen. Ook houden de faculteiten goed in de gaten hoe het met hen gaat.

Mocht onverhoopt een klein aantal de eindstreep van de bachelor niet op tijd halen - “ze hebben nu nog steeds last van de coronacrisis”-, dan zijn er twee opties, legt Van der Aar uit: “Of ze gaan gewoon door met hun huidige traject van twee studies naast elkaar, of ze maken eerst de bachelor af en keren dan terug naar de master.” Ook dit is aan de minister. 

 

Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: Nieuws,
Tags: corona,zachte knip

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.