“In Brussel komt straks het leven weer terug, ook op de UM-campus”

08-03-2021

MAASTRICHT/BRUSSEL. Hoe staan de zaken ervoor in Brussel? De campus die de Universiteit Maastricht bestiert op het Montgomeryplein is sinds oktober noodgedwongen op slot – alle activiteiten, zoals gastlezingen en diploma-uitreikingen, zijn digitaal. De Brusselse horeca is op slot, EU-ambtenaren werken thuis. Maar campusdirecteuren Mariolina Eliantonio en Paul Stephenson, die zelf in de stad wonen, zijn optimistisch. “Het leven komt weer terug. De Europese wijk rond het Schumanplein zal niet leeg blijven.”

Begin januari publiceerde de NRC een verhaal - De Brusselse bubbel loopt leeg - over de Europese hoofdstad met een overwegend pessimistisch geluid. Want wat blijft er over van de stad na de coronacrisis? Brussel is “een vergaderstad bij uitstek met hoofdkwartieren van de EU, de NAVO, ngo’s en lobbykantoren”, schreef de krant. "De duizenden hotels, restaurants, cafés en conferentiezalen faciliteren de levendige Brusselse bubbel van internationale bureaucraten.” Normaal wel ja, maar in die branche is het nu akelig stil. 

Uitvalsbasis
De Universiteit Maastricht opende er een campus in 2010. Ambtenaren die voor de Europese instellingen werken, hadden behoefte aan bijscholing en daar kon de UM met veel Europees georiënteerde opleidingen, zoals European Law School en European Studies, op inspelen. Voor studenten is het een mooie uitvalsbasis voor een studietrip. En alumni die bijvoorbeeld werken voor de Europese Commissie schuiven aan bij lezingen of seminars. De campus als een UM-ambassade in de Europese hoofdstad. Een andere belangrijke pijler: de research community hub. Onderzoekers vinden er elkaar via workshops of andere bijeenkomsten. De ligging van Brussel is gunstig; per vliegtuig is het makkelijker bereikbaar dan Maastricht.

Sociale leven
Voor Mariolina Eliantonio, hoogleraar aan de rechtenfaculteit, en sinds een half jaar directeur van de campus (samen met Paul Stephenson, universitair docent bij de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen) is er geen twijfel mogelijk: zo snel als de coronamaatregelen worden versoepeld, gaat Brussel weer bruisen. “Beleid maken in de Europese Unie gebeurt voor een deel informeel. Ontmoetingen in cafés en restaurants zijn bijna net zo belangrijk als formele vergaderingen. Mensen zullen in de toekomst misschien meer vanuit huis gaan werken, maar menigeen zal nog steeds behoefte hebben om anderen te ontmoeten. Het sociale leven komt terug.” Zoals de NRC in het artikel een oprichter van een Brussels lobbykantoor citeerde: “Voor lobbywerk blijft het belangrijk dat je de ander kunt ruiken, zien en voelen.”

Record
De campusdirectie maakt zich dan ook geen zorgen over de toekomst. De verhuizing in 2018 naar een groter pand was hard nodig, want “we groeiden enorm”, klinkt het uit de mond van communicatiemanager Melissa Beltgens. In het academisch jaar 2018-2019 hadden ze een record aan evenementen: 156. Vorig jaar stond de teller, ondanks de crisis en de halsoverkop omschakeling naar online, toch nog op honderd activiteiten. Bijna de helft was onderwijsgerelateerd; neem bijvoorbeeld de jaarlijkse Data Protection Officer Certification Course en de cursus European and International Tax Law (beide vanuit de rechtenfaculteit) en een reeks Art and Law trainingen (onderdeel van de executive master in cultural leadership van UMIO).

Al jaren is er een grote wens om de onderwijstak uit te breiden. Dus niet alleen cursussen of trainingen van een paar dagen, maar een minor of zelfs een master. Tot op de dag van vandaag is dat echter (nog) niet toegestaan vanwege de Nederlandse wetgeving die onderwijs in een ander land dan waar de moederinstelling is gevestigd, verbiedt.

Flexibiliteit
“De pandemie heeft natuurlijk wel z’n tol geëist. Veel evenementen zijn uitgesteld”, zegt Beltgens. “Waren die doorgegaan, dan hadden we een nieuw record gehaald.” Beltgens, die volop bezig is met de pr en een nieuwe “proactieve campagne”, focust op het positieve, op wat ze hebben geleerd: “Onze flexibiliteit is enorm op de proef gesteld. We gingen van fysiek naar online naar hybride en weer terug online. We weten nu wat we in huis hebben voor een geslaagd digitaal of hybride evenement en daar kunnen we organisatoren goed bij helpen.”

“In Brussel komt straks het leven weer terug, ook op de UM-campus”
campusbrussel