UM wil dat het ABP opschiet met verduurzamen

08-03-2021

MAASTRICHT. Verbreek zo snel mogelijk de banden met sectoren die “een verbinding hebben met fossiele brandstoffen”. Dat is de boodschap van de Universiteit Maastricht aan pensioenfonds ABP in een brief die nu op de UM-site staat. De universiteit wil daarnaast horen hoe het fonds ervoor gaat zorgen dat zijn investeringen in de toekomst duurzamer worden.

Ruim een jaar geleden organiseerde Sustainable UM2030 een debat over het verduurzamen van het pensioenfonds in de aula van de Minderbroedersberg. Zowel Corien Wortmann-Kool, bestuursvoorzitter van het ABP, als Martin Paul, voorzitter van het college van bestuur, waren daarbij aanwezig.

“We hebben hetzelfde doel, maar we zien een andere weg ernaartoe”, zei Corien Wortmann-Kool toen herhaaldelijk. Het ABP denkt dat hun kracht schuilt in engagement: ze hebben een stem tijdens aandeelhoudersvergaderingen en kunnen daar bijvoorbeeld voor duurzaam beleid pleiten, ook willen ze bedrijven helpen om duurzaam gedrag te stimuleren. “We verwachten verandering van die bedrijven die niet aan de eisen voldoen”, zei Wortmann-Kool. "Ze zullen vooruitgang moeten laten zien, anders maken ze geen deel meer uit van onze portefeuille."

Daar houdt de UM het pensioenfonds nu aan. “Graag zouden we onze gemeenschap informeren over welke stappen u rond dit vraagstuk heeft kunnen zetten, en vooral met welk effect. Mede in het licht van het gegeven dat het uitdagen van de oliesector niet heel effectief gebleken is”, schrijft het college van bestuur in de brief.  

Martin Paul liet tijdens het debat in februari 2020 al weten dat hij uit de investeringen in fossiele brandstoffen zou willen stappen.  “Op een verstandige manier en zo snel mogelijk. Maar dat is mijn persoonlijke mening, als werkgever ben ik ook verantwoordelijk voor 4.500 pensioenen. Ik wil dat ze veilig zijn.”

De UM neemt nu een duidelijker standpunt in. Uit de brief: “Wat als het niet lukt? Bent u dan bereid te stoppen met beleggingen in fondsen die op enigerlei wijze een verbinding hebben met fossiele brandstoffen, zoals hierboven aangegeven de in onze ogen meest wenselijke stap?”

De UM is niet de enige universiteit waar onvrede heerst over het ABP. Hoogleraren en medewerkers van de Universiteit Wageningen vroegen hun bestuur vorige week in een open brief in de Volkskrant van het ABP te eisen dat beleggingen in grote Braziliaanse vleesbedrijven stoppen. Deze bedrijven zijn betrokken bij de ontbossing van het Amazonegebied.

Auteur: Cleo Freriks
Categoriëen: Nieuws,
Tags: duurzaamheid,fossil free,abp,pensioenfonds

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.