Gesjoemel: wat gebeurde er vrijdagavond tussen 23.23 en 23.25 uur?

10-03-2021

Twee weken geleden zetten wij een peiling online waarin we medewerkers en studenten vroegen naar hun politieke voorkeuren. Op wie stem jij half maart? En welke thema’s spelen een belangrijke rol in het stemhokje? Enkele zusterbladen deden hetzelfde. We hoopten zo vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen niet alleen een artikel over het stemgedrag aan de Universiteit Maastricht te kunnen plaatsen, maar deze uitslag ook te vergelijken met die bij een aantal andere universiteiten.

Nou, dat artikel komt er dus niet. Kwam niemand op de peiling af? Jawel, 241 studenten en medewerkers vulden hem in. Zo’n aantal levert uiteraard geen keiharde cijfers op, maar kan wel een indicatie geven van hoe de UM stemt. Opvallend was - na een eerste snelle screening - de enorme winst van Forum voor Democratie: iets boven de 20 procent. Veel meer dan de landelijke polls laten zien. Meteen gevolgd door D66.

Maar toen we de uitslag goed gingen bekijken - een Excel-bestand met daarop de favoriete partij(-en), de thema’s die een grote rol spelen in de keuze, of iemand student of medewerker is, de leeftijd, en het tijdstip van invullen - viel er iets vreemds op. Op vijf verschillende dagen, onder andere vrijdagavond 26 februari tussen 23.23 uur en 23.25 en op zaterdagmiddag 27 februari tussen 13.41 uur en 13.50 uur, zijn batches (10 tot meer dan 20 achter elkaar) met Forumstemmers te zien. Het vakje ‘leeftijd’ is bij deze deelnemers niet ingevuld, en er is ook geen tijd genomen om de belangrijke thema’s aan te kruisen. In totaal gaat het om zo’n zestig van de 241 ingevulde enquêtes.

Het valt op omdat de dagen vóór 27 februari en na 3 maart steeds een gemêleerd beeld aan politieke voorkeuren laten zien: D66, VVD, Volt, Partij voor de Dieren, Groen Links, CDA, PvdA, PVV, JA21, SP, 50PLUS, BIJ1. En ja, ook één stemmer voor FvD. Een student die, zo schrijft hij erbij, graag wil “dat onze cultuur behouden wordt en dat we daar onze eigen regels over mogen maken”.

Het is overduidelijk: onze peiling is gemanipuleerd. Die mogelijkheid was er ook. Om de anonimiteit te waarborgen is niet om een mailadres gevraagd en kon een en dezelfde persoon de enquête vaker invullen. Wie doet dat? Een flauwe grappenmaker met FvD-sympathieën? Een aanhanger van FvD die bang is dat zijn partij niet goed uit de peiling komt en blijkbaar vindt dat in de strijd om Kamerzetels alles geoorloofd is? Iemand die hoopte op een vette kop in Observant dat de UM een Forumbolwerk is? We weten het niet.

FvD-voorman Thierry Baudet heeft deze weken al meerdere malen laten weten dat hij de landelijke peilingen (die tot nu toe niet in zijn voordeel uitvallen) onbetrouwbaar vindt en dat hij - in navolging van zijn voorbeeld Donald Trump - bovendien bang is voor verkiezingsfraude. Wat betreft de Observantpeiling heeft hij gelijk: daar kunnen we niets mee, die ligt inmiddels in de prullenbak. Onze zusterbladen zijn op de hoogte. Nu maar hopen dat de trollen daar niet toe hebben geslagen.

Komt er dan helemaal geen UM-verkiezingsnieuws? Jawel. Observant interviewt een aantal medewerkers en studenten die de enquête keurig zoals het hoort slechts één keer invulden. Zij lieten hun mailadres of telefoonnummer achter omdat ze hun keuze graag willen toelichten. Houd onze website in de gaten.

Gesjoemel: wat gebeurde er vrijdagavond tussen 23.23 en 23.25 uur?
redactioneel
Auteur: Riki Janssen

Simone Golob

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: verkiezingen,redactioneel,tweede kamer

Reacties

Raymond

Dit is werkelijk een heel zielig verhaal hoor. Omdat de linkse schaapjes niet willen dat fvd wint , gaat dit onzin verhaal rond , en word fvd zwart gemaakt. Dit zijn van die bekende en best wel domme verhaaltjes. Degene die dit stuk heeft geschreven of degene die met dit verhaal kwam moet zich rot schamen

Erik

"Degene die dit stuk heeft geschreven of degene die met dit verhaal kwam moet zich rot schamen" @Raymond

Dit is echt wel van een nieuw niveau, moeten we dan maar gaan liegen zodat forum stemmers niet boos worden?

Op andere universiteiten waar men alleen met het studentennummer kon reageren is forum ook slecht uit de bus gekomen, de VVD net zo. Is het echt zo moeilijk te bevatten dat weinig mensen op de universiteit forum stemmen na alle heisa van het afgelopen jaar?

Voor je het weet sta je met 20 man met potten en pannen "wij zijn het volk" te schreeuwen voor het binnenhof in Den Haag

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.