“Ik vond onderzoek heel leuk, ik wist al snel: niemand gaat mij stoppen”

Internationale Vrouwendag 2021: Giselle Bosse

11-03-2021
Vier vrouwen uit verschillende faculteiten. Wat vinden zij van Internationale Vrouwendag? Is het nog steeds nodig om op 8 maart stil te staan bij (ongelijke) kansen van vrouwen? Wie was of is hun rolmodel? Deze keer Giselle Bosse (39). Zij is universitair hoofddocent en vice-decaan onderwijs in het faculteitsbestuur van Arts & Social Sciences.

Wie was een rolmodel tijdens je jeugd?

“Ik had geen rolmodel, ik heb wel van mijn ouders en familie belangrijke waarden meegekregen: dat je eerlijk moet zijn, tolerant, niet materialistisch, blik op de toekomst en dat je jezelf niet te serieus moet nemen. Ik ben opgegroeid in de DDR, voormalig Oost-Duitsland, de meerderheid van de vrouwen had een fulltimebaan, alle moeders werkten, ook de mijne. Zij was lerares op een middelbare school, Russisch en Duits. Misschien waren zij wel mijn rolmodel, zonder dat ik het besefte. Werken, een eigen carrière en fulltime werken, dat was normaal.” Ze lacht: “Nee, ik heb ook geen rolmodel in aanloop naar mijn wetenschappelijke carrière gehad. Ik heb ook nooit het idee gehad dat ik het niet zou kunnen.”

Was is het slechtste advies dat je ooit van een man of vrouw kreeg?

“Iedere keer als iemand tegen mij begint met: ‘Mag ik jou als een oudere man of vrouw vertellen …’ Dan stop ik al met luisteren. Dat vind ik zo uit de hoogte. Alsof ze willen zeggen: jij bent nog jong, jij bent een vrouw en zult het wel niet weten.”

Wat raad jij studenten aan die de wijde wereld in gaan?

“Verlies nooit het vertrouwen, jij gaat die baan vinden waar je zo vol passie naar uitkijkt. Natuurlijk kom je obstakels tegen, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan. Keep alive that beautiful dancing star inside you. Dat is een uitspraak van Nietzsche. Hij wil zeggen: vergeet het kind in jou niet, koester je jeugdigheid.”

Over hoeveel jaar kunnen we Internationale Vrouwendag afschaffen?

“Ik denk dat dat nooit gebeurt. Mensenrechten, vrouwenrechten, kinderrechten, rechten van minderheden, ook in een democratie moet je de fundamentele rechten iedere dag opnieuw weer waarderen, koesteren en verdedigen. Ze zijn kwetsbaar. Ik hoop dat op een dag 8 maart een wereldwijde feestdag zal zijn, waarin we vieren dat er geen oorlog, geen discriminatie en geen angst meer is.”

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt ieder jaar op 8 maart gevierd. Het staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. De allereerste viering van Vrouwendag, internationaal, was in 1911. Steeds meer vrouwen kwamen voor hun rechten op, onder andere op het gebied van werken en kiesrecht. Nederland viert het sinds 1912. Jaarlijks wordt er een thema uitgekozen. Dit jaar: Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world. Aan de Universiteit Maastricht organiseerden FEM, Pint of Science en Anna Schueth (postdoc faculteit psychologie en neurowetenschap) afgelopen maandag het Women Researchers’ Festival. Zestien vrouwelijke wetenschappers presenteerden er hun onderzoek.

“Ik vond onderzoek heel leuk, ik wist al snel: niemand gaat mij stoppen”
Women
Giselle Bosse