“Ik vind Volt ook interessant, maar die is zo klein”

Medewerkers en studenten UM over hun politieke keuze

11-03-2021

MAASTRICHT. Wat stem jij volgende week? De peiling van Observant onder medewerkers en studenten werd gemanipuleerd door mens(en) die Forum voor Democratie een handje wilden helpen. De uitslag werd daardoor onbruikbaar, maar de redactie belde wel met medewerkers en studenten die de peiling geheel volgens de regels slechts één keer invulden en hun mailadres achterlieten omdat ze hun keuze wilden toelichten. Wat valt op: Sigrid Kaag van D66 gooit hoge ogen.

Marga ter Maat is 19 en student European Studies. Stemt D66.

“De laatste jaren heb ik vaker de Stemwijzer ingevuld, maar er kwam nooit een partij uit die heel goed paste. Ik bleef altijd steken op een match van 50 tot 60 procent. Ik heb niet zulke sterke meningen. Ik ben me gaan verdiepen in D66 omdat ik daar een goed gevoel bij heb. Het spreekt me aan hoe D66 denkt over Europa en het klimaat. Al zou ik voor dat laatste beter uit zijn met GroenLinks. Uiteindelijk ben ik ook lid geworden, ik vind het interessant om dieper in de politiek te duiken, kijken of je mee kan beslissen.

“D66 wil vernieuwing, dat spreekt me aan. Het zou mooi zijn als er na tien jaar iemand anders in het torentje komt. Rutte zit er al zo lang. Ik denk dat Sigrid Kaag een heel goede premier zou zijn met haar achtergrond bij de Verenigde Naties en haar internationale ervaring. Maar D66 wordt niet de grootste, dus dat zit er niet in. Ik stem wel op haar.

“Ik vind Volt ook interessant, maar die is nog zo klein. Heeft het dan zin om erop te stemmen? Als iedereen zo zou denken…. Misschien over vier jaar.”

Mauricio van Assendonk, eerstejaars fiscaal recht. Is 19 jaar. Stemt VVD.

“Ik vind dat het de afgelopen tien jaar goed gaat in ons land. Veel mensen mopperen, maar het is makkelijk klagen als je niet zelf het land hoeft te leiden. Ik denk dat het zeker voor mijn generatie belangrijk is dat de economie zich weer herstelt. Zodat er banen zijn als we straks afstuderen. Ik denk dat de VVD de beste partij is om dat te doen. De andere partijen beloven heel veel – alles moet goedkoper, de basisbeurs terug – maar hoe gaan we dat betalen? Ik vertrouw erop dat de VVD met goede harde plannen komt. Ik ben van plan om gewoon op Mark Rutte te stemmen. Hij doet het goed. Hij staat sterk in zijn schoenen en blijft kalm, ook als hij persoonlijk wordt aangevallen.”

Masterstudente Cultures of Arts, Science and Technology, die liever anoniem blijft. Is 23 jaar. Stemt Bij1.

“Ik vind het heel belangrijk dat we een inclusieve en diverse representatie van de maatschappij in de Tweede Kamer krijgen. Bij1 lijkt me daar de beste partij voor. Ook ben ik vrij feministisch, dat sluit goed bij hen aan. Voorheen stemde ik Partij voor de Dieren – ik ben veganist – maar ze doen wat mij betreft te weinig aan de diverse representatie. Gelukkig heeft Bij1 ook dierenwelzijn als thema. Het is een sociale partij, die zich inzet voor die groepen die niet altijd goed genoeg gehoord worden. Ik ga stemmen op nummer vier op de lijst: Jeanette Chedda. Zij komt op voor mensen met een beperking.”

Ze is niet de enige in haar vriendenkring die op Bij1 gaat stemmen. “Bijna iedereen kiest voor deze partij. In 2016 bestond Bij1 ook al, maar toen kwamen ze nog vaak negatief in het nieuws. Dan ging het over Kick Out Zwarte Piet bijvoorbeeld. Na de Black Lives Matter-demonstraties hebben mensen zich een ander beeld gevormd. Ik vertel aan iedereen wat ik stem, maar dit interview doe ik liever anoniem. Ik heb vaker gezien dat mensen die zich online over politiek uitlaten veel haat over zich heen krijgen. Daar heb ik geen zin in.”

Psychologiestudente die niet met haar naam in de krant wil. Is 20 jaar. Twijfelt tussen D66 en GroenLinks.

“GroenLinks is heel idealistisch. Ik steun waar ze voor staan, zou ook graag zien dat ze in de regering komen, maar hun plannen zijn misschien niet zo realistisch. D66-leider Sigrid Kaag vind ik heel sterk. In het eerste RTL-debat merkte je dat ze veel ervaring heeft. Maar wanneer D66 in de regering zit, is het nooit heel duidelijk waar ze nu eigenlijk voor staan. Ze hebben niet een belangrijk standpunt waar ze veel werk van maken. Ik wacht het debat van 15 maart af, dan neem ik een beslissing. Ik baseer me niet alleen daarop, ik ga ook de programma’s nog eens goed doorlezen en de Stemwijzer invullen.” 

John Janssen, is 56, functioneel beheerder SAP, Finance. Stemt SP.

“Ik stem al jaren SP, ik ben socialistisch ingesteld. Dat heb ik van huis uit meegekregen – mijn vader stemde altijd PvdA - al ga ik nog een stapje verder. Ik vind dat de verdeling van het geld beter moet. De kloof tussen arm en rijk wordt alsmaar groter. De rijker worden rijker, de lagere inkomens blijven ver achter. Ikzelf heb niets te klagen, ik zou wel willen inleveren als daardoor bijvoorbeeld het bijstandsniveau omhoog gaat.

“Ik moet bekennen dat ik voor het eerst heb getwijfeld over mijn keuze. Ik vind Jesse Klaver van GroenLinks en Sigrid Kaag van D66 erg goed. Ik vind het klimaat en mensenrechten heel belangrijk, die punten komen ook terug bij deze partijen. Kaag vind ik sympathiek, zij lijkt me integer en ze komt met een eerlijk verhaal. Ook afgelopen dinsdag bij Nieuwsuur, toen ze moeilijke vragen van burgers kreeg. Jesse Klaver werd aan het wankelen gebracht toen hij maandag met vragen van burgers werd geconfronteerd. Maar in het debat met Wopke Hoekstra van het CDA deze week, kwam Klaver overduidelijk als winnaar uit de bus.

“Ik zou Kaag wel als premier willen. SP-voorvrouw Lilian Marijnissen vind ik nog te onvolwassen, al doet ze het heel aardig in deze campagne.”

Sander Jansen is 55, universitair hoofddocent bij de rechtenfaculteit. Stemt D66.

“Waarom D66? Misschien heel truttig maar ik las ooit een interview met een bekende advocaat, Bénédicte Ficq. Zij zei: ‘Ik heb niet veel verstand van politiek, ik stem op D66 omdat dat een redelijke en fatsoenlijk partij is.’ Dat laatste vind ik ook. Ze zijn voor rede vatbaar en dat is een verademing in deze tijd.

“Ik ben niet voor de gekozen burgemeester of het referendum, dat waren (het referendum is dat niet meer) de twee kroonjuwelen van de partij. Ik ben voor indirecte democratie. Het is goed dat politici die ingewijd zijn beslissen over zaken die zelfs voor goed opgeleide mensen ingewikkeld zijn. Het is vaak niet zwart of wit, de meeste problemen vragen om een genuanceerde aanpak, en daar durft D66 in een tijd dat veel partijen de flanken opzoeken, toch voor te kiezen.

“Sigrid Kaag gaat geen premier worden met een zetelaantal dat niet boven de twintig zal uitkomen. Maar zij zou een frisse wind zijn. Ze is geen hard core politica, is niet gepokt en gemazeld in de politiek, heeft niet al jaren een batterij spindoctors om haar heen. Ze is in wezen een buitenstaander, het lijkt me een heel verstandige vrouw die verstandige adviseurs om zich heen zal weten te verzamelen.”

Maarten Butink, promovendus bij interne geneeskunde en sociale geneeskunde, twijfelt tussen VVD en D66.

“Ik ben lid van de VVD, heb ooit namens de VVD op de lijst voor de Provinciale Staten in Limburg gestaan, niet op een verkiesbare plaats, maar omdat ik het allemaal een keer mee wilde maken. Die ervaring kan ik gebruiken, mocht ik ooit wel op een verkiesbare plaats terechtkomen.

“Ik twijfel waarop ik ga stemmen: de VVD of D66. Inhoudelijk kan ik me in beide vinden. Ze verschillen wel op punten, maar er moeten altijd concessies gedaan worden in een coalitie. Ik houd daar in mijn stemgedrag bewust rekening mee. Mijn twijfel heeft alles te maken met leiderschap. Ik vind dat er een nieuwe Rutte moet komen, hij zit er al zo lang. In de VVD zelf zie ik niet zo snel een opvolger. Sigrid Kaag zou dat kunnen, zij is een vrouw met veel internationale ervaring. Als je Rutte naast Trump zag staan, dat was toch een beetje sullig. Kaag kan dat denk ik als geen ander.

“Ik wil deze week beslissen wie het wordt. Ik blijf bij de VVD tenzij ik verrast word door D66. Kaag deed het afgelopen maandag tijdens het debat van Jeroen Pauw goed. Het was geen afkattend debat, er werd niet zoals normaal met modder gegooid. Zowel Kaag als Ploumen (PvdA) gingen op zoek naar de verbinding. Dat was het fijne, maar ik heb nog meer prikkels nodig om op D66 te stemmen.”

Riki Janssen en Cleo Freriks

“Ik vind Volt ook interessant, maar die is zo klein”
20210225_124707
Auteur: Redactie
Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: stemmen,tweede kamer,hop,hoger onderwijs,verkiezingen2021

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.