“Het is niet efficiënt om de helft van de beschikbare brainpower niet te gebruiken”

Internationale Vrouwendag 2021: Katerina Stanková

12-03-2021

Vier vrouwelijke wetenschappers uit verschillende faculteiten. Wat vinden zij van Internationale Vrouwendag? Is het nog steeds nodig om op 8 maart stil te staan bij (ongelijke) kansen van vrouwen? Wie was of is hun rolmodel? Worden ze voor vol aangezien in hun vakgebied?  Deze keer: Katerina Stanková (39), universitair hoofddocent dynamische speltheorie.

Het beste (of slechtste) ongevraagde advies van een man of vrouw:

[Lacht] “Het slechtste advies komt van mijn moeder – ik weet niet of ik dat wel moet zeggen, wordt dit in het Engels geplaatst? Ze adviseerde me om basisschoolleerkracht te worden, dat was tenminste een baan – in ieder geval in Tsjechië, waar ik vandaan kom – waarbij je genoeg tijd overhoudt om voor je man en kinderen te zorgen. Want dat is wat je als vrouw moet doen! Ik vroeg me af: waarom moet ik minder werken? Waarom moet ik alleen voor de kinderen zorgen?

“Het beste advies dat ik ooit heb gehad is: omring jezelf met mensen met wie je graag werkt. Anders wordt werk iets waar je niet graag naartoe gaat. Je kunt best eens een conflict hebben met een collega, als je daar maar over kunt praten. Met mensen die de dingen alleen op hun eigen manier willen doen, kun je niet goed samenwerken.”

Wat kan de UM doen om de positie van vrouwen te verbeteren?

“Zelf het goede voorbeeld geven. De UM doet het best goed, ze heeft een vrij hoog percentage vrouwen, ook in hogere functies, waaronder natuurlijk de rector. Maar het aantal stagneert. Dus trek vrouwen aan van andere universiteiten, zorg ervoor dat er voor iedere functie tenminste één vrouwelijke kandidaat is. Ik merk zelf bij het aannemen van promovendi dat mannen toch makkelijker solliciteren ‘om het eens uit te proberen’. Vrouwen willen eerst voor 200 procent aan de eisen voldoen. Beschouw de ongelijkheid op de werkvloer ook niet als een probleem van alleen vrouwen, je moet een divers team willen – zo krijg je mensen met een verschillende kijk op een probleem.”

Over hoeveel jaar hebben we geen Internationale Vrouwendag meer nodig?

“Als de man-vrouwverdeling op de universiteit 50-50 is. Dat zal uiteindelijk gebeuren, het is niet efficiënt om de helft van de beschikbare brainpower niet te gebruiken. Maar het gaat langzaam, ik denk dat het nog wel een paar decennia duurt voordat we zover zijn. Overigens denk ik dat je altijd Internationale Vrouwendag moet blijven vieren, ook als gelijkheid is bereikt. Om bewustzijn te creëren, maar ook omdat het leuk is om iets te vieren.”

Internationale Vrouwendag

Internationale Vrouwendag wordt ieder jaar op 8 maart gevierd. Het staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. De allereerste viering van Vrouwendag, internationaal, was in 1911. Steeds meer vrouwen kwamen voor hun rechten op, onder andere op het gebied van werken en kiesrecht. Nederland viert het sinds 1912. Jaarlijks wordt er een thema uitgekozen. Dit jaar: Women in leadership: Achieving an equal future in a COVID-19 world. Aan de Universiteit Maastricht organiseerden FEM, Pint of Science en Anna Schueth (postdoc faculteit psychologie en neurowetenschap) afgelopen maandag het Women Researchers’ Festival. Zestien vrouwelijke wetenschappers presenteerden er hun onderzoek.

“Het is niet efficiënt om de helft van de beschikbare brainpower niet te gebruiken”
vrouwendag
Katerina Stankova OBS..DSCF6872