Ik moet iets opbiechten

15-03-2021

Ik moet iets opbiechten. Laatst werd ik wakker met een mening. Ik voelde me vies en durfde mezelf haast niet meer aan te kijken in de spiegel. In een telefoontje met mijn manager besloten we samen dat het beter was als ik die dag thuis bleef. Meteen daarna ben ik het internet opgegaan. Tot mijn grote verbazing bleek ik niet de enige te zijn met deze hardnekkige aandoening. Talloze mensen hadden dezelfde mening. Daarop besloot ik de huisarts te bellen. Een mening moet je immers niet de kans geven ongecontroleerd te groeien.

‘Kom maar even langs tijdens het spreekuur,’ zei de beste man. ‘Maar neem de achteringang. Ik wil geen gedonder.’ Met een capuchon over mijn hoofd en een zonnebril op sloop ik naar de achterkant van de huisartsenpost. Gelukkig zag niemand iets, je moet tegenwoordig oppassen als je een mening hebt. De dokter zag het meteen: ‘Oei, flink te pakken he? Niet te dichtbij alsjeblieft, want die mening van je is behoorlijk besmettelijk. Enig idee waar die vandaan komt?’ 

‘Nee,’ antwoordde ik, al was dat een leugen. Ik wist best waar ik mijn mening had opgelopen, maar voor geen goud dat ik dat ging vertellen. Mijn mening is van mij, en naar mijn mening kan je niemand vertrouwen. De dokter gaf me een doosje feiten mee. Ik heb ze drie dagen lang geslikt, maar ik werd er zo misselijk van dat ik ze gelijk weer uitspuugde. Feiten zijn niks voor mij. 

En toen hield ik het niet meer… Mijn mening knalde als een straaljager dwars door de geluidsbarrière. Er was niets anders meer te horen. Geen enkel feit kon hem nog stoppen. Hij werd waarheid.

Ik belde mijn manager en zei dat ik weer klaar was om te komen werken.

Weet je wat het is met een mening? Het is eigenlijk een soort samengeraapt setje vooroordelen, vaak verward met waarheid. Terwijl het leukste wat je met een mening kan doen is verschillen. Juist vanuit een botsing van meningen ontstaat waarheid. En trouwens… een mening hebben is makkelijk genoeg, maar je moet hard werken om echt te weten waar je over praat. Wanneer een mening door velen gedeeld wordt, betekent dat niet dat die juist is.

Iedereen heeft het recht om zich te vergissen in zijn meningen. Maar niet in de feiten. Laten we ons daar vooral op baseren, en onszelf afvragen of dat wat voor ons waarheid is ook daadwerkelijk gebaseerd is op feiten. En als dat leidt tot nieuwe inzichten, sta er dan voor open. Alleen gekken en doden veranderen nooit van mening.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Mijn advies: neem ze met een korreltje zout, maar ja… da’s mijn mening.

Barend Last, medewerker universiteitsbibliotheek

Ik moet iets opbiechten