Gezonde basisschool moet groen worden

23-03-2021

Wat gebeurt er als je de ‘gezonde basisschool van de toekomst’, die de UM in de Oostelijke Mijnstreek heeft onderzocht, combineert met de ‘groene’ scholen, zoals die in België floreren? Daar gaan de universiteiten van Maastricht en Hasselt vanaf komende zomer onderzoek naar doen. Het kan de kosten van de gezonde basisschool, die de Tweede Kamer mogelijk landelijk wil invoeren, flink drukken.

Probeert men scholieren in Limburg te verleiden met gezonde lunches en beweegprogramma’s, in Belgisch Limburg doet men dat door de schoolpleinen te vergroenen. “Ze halen alle tegels uit de pleinen, zaaien gras en allerlei planten, storten zand, zodat kinderen kunnen ravotten, in bomen klimmen en hutten maken”, zegt prof. Onno van Schayck, projectleider van de gezonde basisschool van de toekomst.

Ook komt het groene schoolplein terug in het onderwijs. “In de biologieles lopen de kinderen naar buiten om iets te leren over biodiversiteit, klimaatverandering, om te zoeken naar kevers, zoals Jan Wolkers vroeger in zijn eigen tuin deed. Ook kun je er vogeltellingen houden. De effecten voor de gezondheid en de leerprestaties zijn nog niet in kaart gebracht, maar de scholieren blijken wel beter in hun vel te zitten en zijn enthousiast.” 

Vanaf komende zomer gaan zes basisscholen in Belgisch en Nederlands Limburg deze groene schoolpleinen combineren met de gezonde lunches van de gezonde basisschool. De universiteiten van Maastricht en Hasselt zullen ruim een jaar lang metingen doen.

De Belgische onderzoekers hebben veel expertise op het vlak van neurocognitie en milieu-economie, zegt Van Schayck. “Aan de hand van testen meten ze wat de vergroening betekent voor de concentratie en de aandacht van de leerlingen, en wat die kost en opbrengt.”

Het zou op een besparing kunnen uitdraaien voor de gezonde basisschool, die immers niet echt goedkoop is, zegt Van Schayck. “Voor het beweegprogramma op het schoolplein heb je altijd pedagogische medewerkers nodig die de kinderen in de gaten houden en stimuleren. Anders staan ze vooral te kletsen of elkaar soms te pesten. Op een groen plein heb je die medewerkers misschien niet meer nodig, komen kinderen als vanzelf in beweging.”

De kosten van de gezonde basisschool zijn relevanter dan ooit, omdat de Tweede Kamer in december een motie heeft aangenomen om de gezonde basisschool landelijk in te voeren. “Als je dat alleen op scholen in kansarme wijken doet, kost het 40 miljoen euro. Wil je het op alle scholen invoeren, dan zit je op een miljard.”

Gezonde basisschool moet groen worden

Peter Wouda/Flickr

Categoriëen: Wetenschap
Tags: gezonde basisschool

Reacties

Jo Willems

Graag wil ik op de hoogte blijven van het onderzoek en aanbevelingen voor de praktijk. In 2016 heb ik een onderzoek gedaan i.h.k.v. mijn master kunsteducatie, naar "De Leer-Kracht van het groene schoolplein". Ik een pilot opgezet en in praktijk gebracht over het wordingsproces van grijs naar groen schoolplein. Indien meer interesse dan laat het met weten
Jo Willems / Med

Jan Koster

Als nieuwe, vrijwillig projectmedewerker van de pilotstudie Groene Gezonde Basisschool van de Toekomst van Onno van Schayck van de UM blijf ik graag op de hoogte van het onderzoek en de aanbevelingen voor de praktijk van het onderwijs. Jan Koster, Sittard.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.