Hack, hack, who’s there?

29-03-2021 · column

Je dacht dat niemand wist dat je een Jaguar reed, en zeker niet dat de Bose installatie King of the Road ging spelen zodra je je ‘rich ass’ op de lederen zetel vleide. Maar die kennis ligt nu op straat, of liever gezegd, is te koop voor mensen die creatief met dit soort kennis om zullen gaan.

“Datalek bij autobedrijven treft mogelijk miljoenen Nederlanders”, kopte de NOS in een pushbericht. Over ons ouwe beestje maak ik me geen zorgen: wie is er geïnteresseerd in de laatste beurt met happy ending van onze Opel? Maar het is natuurlijk geen prettige gedachte dat engerds over onze mailadressen, telefoonnummers en geboortedata beschikken.

Ondertussen gaan we allemaal braaf mee in de illusie dat de AVG onze privacy beschermt. We klikken op akkoord als ons gevraagd wordt of we het ermee eens zijn dat onze gegevens uitsluitend voor dat ene doel gebruikt gaan worden, we beperken de cookies tot de ‘noodzakelijke’ en denken wel tien keer na voor we een foto van de BBQ met de buurt op Facebook zetten.

Het voelt alsof de politie aan de voordeur een pleidooi voor inbraakbeveiliging houdt, terwijl via de achterdeur onze inboedel door boeven naar buiten gedragen wordt. Dweilen met de digitale kraan open dus.

Onze oude buurman is al twee keer slachtoffer geweest van ‘phishing’. Gelukkig heeft de fraudedesk van zijn bank hem kunnen helpen en heeft hij zijn geld teruggekregen. We proberen nu antivirussoftware op zijn retro-laptop te zetten, maar dan loopt de machine meteen helemaal vast: te geavanceerd voor retro hardware. Dus het wachten is op de volgende digitale diefstal.

Mij bekruipt hetzelfde gevoel als bij de corona-dreiging, het gevaar kan overal zijn: je staat iets te dicht op de andere hondeneigenaar als zijn en mijn hond aan elkaar snuffelen, je reikt naar een product op een rek bij de supermarkt en ineens doet een ander precies hetzelfde pal naast jou. Gelukkig heb ik intussen het eerste shot Astra Zeneca gehad, dus ik beschouw mezelf als laag-risico geval.

Tegen de besmetting van onze digitale voetsporen bestaat geen bescherming, vrees ik. Voor dat virus van pandemische proporties heb ik de hoop op een vaccin verloren.

Ellen Krijnen, beleidsmedewerker Academic Affairs, MUO

 

 

Hack, hack, who’s there?
Ellen Krijnen