Waar je dan aan moet denken? “Kijk bijvoorbeeld naar de wereldmarkt voor koffie”, zegt SBE-decaan Peter Møllgaard. “Hoe zorg je ervoor dat ook de koffieboeren in Zuid-Amerika of Afrika een eerlijk aandeel in de winst krijgen? Zo creëer je een goede ‘wijze van besturen’ (good governance).” Een onderzoek dat precies in het nieuwe SBE-straatje past. “Het is een mondiaal onderwerp rond duurzame ontwikkeling. En maak je gebruik van big data of kunstmatige intelligentie, dan komt er ook digitalisering bij kijken.”
Maar dat betekent niet dat er geen fundamenteel onderzoek meer wordt gedaan, legt Møllgaard uit. Dat blijft belangrijk omdat de resultaten daarvan zich meer dan eens vertalen in inzichten waar de maatschappij haar voordeel mee kan doen. “Zo leidt onderzoek naar consumentengedrag bijvoorbeeld tot beleidsadviezen waarmee overheden en bedrijven hun efficiëntie kunnen vergroten. Om winst te vergroten, maar bijvoorbeeld ook om klimaatdoelen te halen.”
Meer culturen
Op onderwijsgebied zijn geen fundamentele veranderingen nodig, denkt Møllgaard. “Met het probleemgestuurd onderwijs gecombineerd met een internationaal ‘klaslokaal’ heeft de UM – en dus de SBE – een goed en uniek model in handen.” Wel is het zaak dit altijd te blijven ontwikkelen, vindt hij. Ook hier kiest de faculteit voor digitalisering. “Nog niets is in beton gegoten”, benadrukt Møllgaard. “Maar je zou kunnen denken aan het gebruik van video’s, apps om buiten het klaslokaal om met elkaar verbonden te blijven en zelfs augmented reality-brillen.”
Ook in de klas zijn er nog ontwikkelingsmogelijkheden, vindt Møllgaard. De onderwijsgroepen moeten echt diverser, de jarenlange pogingen om dat te bewerkstelligen ten spijt. “Nederlandse, Duitse en Belgische studenten zijn nog altijd oververtegenwoordigd. Die hebben ongeveer dezelfde cultuur. Studenten kunnen zó veel leren van perspectieven uit andere culturen. Van Finland tot aan Portugal en van Ierland tot aan Roemenië. Die zijn er nu ook wel, maar het zou goed zijn als er meer studenten uit die regio’s naar de UM zouden komen.” Idealiter zitten er studenten uit de hele wereld in de onderwijsgroep, zegt de decaan. “Maar op wereldniveau moet je het opnemen tegen topuniversiteiten als Oxford.” Die ambitie geldt nog niet voor de komende vijf jaar. “Het is de volgende stap. Ik geloof in ons product, maar dat moeten we eerst zo goed mogelijk verder ontwikkelen.”
Meer diversiteit onder studenten, maar zeker ook onder het personeel. Møllgaard: “Hoe diverser het team, hoe beter. Meer verschillende mensen brengen meer soorten vaardigheden en denkwijzen met zich mee.” Ook de manvrouwverhouding rechttrekken heeft de komende jaren prioriteit. “Het is raar dat die verhouding bij studenten ongeveer fiftyfifty is, maar dat slechts 18,5 procent van de hoogleraren vrouw is.”
Kunstmatige Intelligentie
Tot slot is er een hoofdrol in het plan voor de verdere ontwikkeling van de faculteit. Recentelijk zijn het Maastricht Sustainability Institute (MSI) en de Maastricht Graduate School of Governance (MGSoG) in de faculteit opgenomen en als de onderhandelingen goed gaan komt ook de Maastricht School of Management (MSM) daarbij. “Met de verdere integratie en kennis van deze instituten verbeteren het onderzoek en onderwijs van de SBE. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en technologiegestuurd leren. Denk daarbij aan de duurzaamheidsminor – ontwikkeld door het MSI – die er aan komt op alle faculteiten in de bachelor en de nieuwe master (zie kader).” Of aan het updaten van bestaande opleidingen. Accounting bijvoorbeeld gaat erdoor veranderen, verwacht Møllgaard. “Boekhouden is - tot nu toe - mensenwerk, maar mensen maken fouten. In de toekomst zullen computers met kunstmatige-intelligentiesoftware dat overnemen. Studenten moeten daarmee leren werken. De wereld, en daarmee het onderwijs, verandert constant. Daar moet je als universiteit op tijd op reageren.”