SBE wil meer beleidsgericht onderzoek

31-03-2021

MAASTRICHT. Oktober 2019 op de Maastricht University campus in Brussel. Het bestuur van de School of Business and Economics (SBE) heeft een heidag en overlegt – voordat het breed besproken wordt in de faculteit – hoe de komende vijf jaar eruit moeten gaan zien. Meer diversiteit bij studenten en personeel, het onderwijssysteem blijft hetzelfde, maar er komen meer digitale hulpmiddelen. Voor het onderzoek geldt: meer praktische wetenschap met concrete, toepasbare uitkomsten. Gebaseerd op vragen en problemen uit de samenleving en met een hoofdrol voor duurzame ontwikkeling, digitalisering en globalisering. Het ligt al een tijdje op de plank, maar dat is het strategisch plan 2020-2025 van de faculteit in een notendop.

Waar je dan aan moet denken? “Kijk bijvoorbeeld naar de wereldmarkt voor koffie”, zegt SBE-decaan Peter Møllgaard. “Hoe zorg je ervoor dat ook de koffieboeren in Zuid-Amerika of Afrika een eerlijk aandeel in de winst krijgen? Zo creëer je een goede ‘wijze van besturen’ (good governance).” Een onderzoek dat precies in het nieuwe SBE-straatje past. “Het is een mondiaal onderwerp rond duurzame ontwikkeling. En maak je gebruik van big data of kunstmatige intelligentie, dan komt er ook digitalisering bij kijken.”

Maar dat betekent niet dat er geen fundamenteel onderzoek meer wordt gedaan, legt Møllgaard uit. Dat blijft belangrijk omdat de resultaten daarvan zich meer dan eens vertalen in inzichten waar de maatschappij haar voordeel mee kan doen. “Zo leidt onderzoek naar consumentengedrag bijvoorbeeld tot beleidsadviezen waarmee overheden en bedrijven hun efficiëntie kunnen vergroten. Om winst te vergroten, maar bijvoorbeeld ook om klimaatdoelen te halen.”

Meer culturen
Op onderwijsgebied zijn geen fundamentele veranderingen nodig, denkt Møllgaard. “Met het probleemgestuurd onderwijs gecombineerd met een internationaal ‘klaslokaal’ heeft de UM – en dus de SBE – een goed en uniek model in handen.” Wel is het zaak dit altijd te blijven ontwikkelen, vindt hij. Ook hier kiest de faculteit voor digitalisering. “Nog niets is in beton gegoten”, benadrukt Møllgaard. “Maar je zou kunnen denken aan het gebruik van video’s, apps om buiten het klaslokaal om met elkaar verbonden te blijven en zelfs augmented reality-brillen.”

Ook in de klas zijn er nog ontwikkelingsmogelijkheden, vindt Møllgaard. De onderwijsgroepen moeten echt diverser, de jarenlange pogingen om dat te bewerkstelligen ten spijt. “Nederlandse, Duitse en Belgische studenten zijn nog altijd oververtegenwoordigd. Die hebben ongeveer dezelfde cultuur. Studenten kunnen zó veel leren van perspectieven uit andere culturen. Van Finland tot aan Portugal en van Ierland tot aan Roemenië. Die zijn er nu ook wel, maar het zou goed zijn als er meer studenten uit die regio’s naar de UM zouden komen.” Idealiter zitten er studenten uit de hele wereld in de onderwijsgroep, zegt de decaan. “Maar op wereldniveau moet je het opnemen tegen topuniversiteiten als Oxford.” Die ambitie geldt nog niet voor de komende vijf jaar. “Het is de volgende stap. Ik geloof in ons product, maar dat moeten we eerst zo goed mogelijk verder ontwikkelen.”

Meer diversiteit onder studenten, maar zeker ook onder het personeel. Møllgaard: “Hoe diverser het team, hoe beter. Meer verschillende mensen brengen meer soorten vaardigheden en denkwijzen met zich mee.” Ook de manvrouwverhouding rechttrekken heeft de komende jaren prioriteit. “Het is raar dat die verhouding bij studenten ongeveer fiftyfifty is, maar dat slechts 18,5 procent van de hoogleraren vrouw is.”

Kunstmatige Intelligentie
Tot slot is er een hoofdrol in het plan voor de verdere ontwikkeling van de faculteit. Recentelijk zijn het Maastricht Sustainability Institute (MSI) en de Maastricht Graduate School of Governance (MGSoG) in de faculteit opgenomen en als de onderhandelingen goed gaan komt ook de Maastricht School of Management (MSM) daarbij. “Met de verdere integratie en kennis van deze instituten verbeteren het onderzoek en onderwijs van de SBE. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en technologiegestuurd leren. Denk daarbij aan de duurzaamheidsminor – ontwikkeld door het MSI – die er aan komt op alle faculteiten in de bachelor en de nieuwe master (zie kader).” Of aan het updaten van bestaande opleidingen. Accounting bijvoorbeeld gaat erdoor veranderen, verwacht Møllgaard. “Boekhouden is - tot nu toe - mensenwerk, maar mensen maken fouten. In de toekomst zullen computers met kunstmatige-intelligentiesoftware dat overnemen. Studenten moeten daarmee leren werken. De wereld, en daarmee het onderwijs, verandert constant. Daar moet je als universiteit op tijd op reageren.”

SUBLIM

Peopleprofit en planet. Leiders van de toekomst weten hier een goede balans tussen te vinden. Hoe dat moet kunnen studenten vanaf academisch jaar 2021-2022 leren bij de nieuwe master ‘Sustainable Business: Leadership Innovation and Management’, oftewel SUBLIM.

Deze double degree master is “het eerste onderwijsproject uit de samenwerking tussen de UM en de Universiteit van York in het Verenigd Koninkrijk”, vertellen de kartrekkers van SUBLIM: Annemarie van Zeijl-Rozema, universitair hoofddocent duurzame ontwikkeling, en Nancy Bocken, hoogleraar duurzaam ondernemen. Inschrijven kan zowel in York als in Maastricht. In beide steden wordt er een aantal vakken gegeven, kunnen studenten hun groepsproject doen en hun scriptie schrijven.

Elke periode loopt er parallel een vak in Maastricht en eentje in York, legt Bocken uit. Iedereen volgt het programma dus deels online en deels fysiek. Een hybride onderwijsvorm, maar hoe die er precies uit gaat zien is nog niet duidelijk, zegt Van Zeijl-Rozema. Wel is zeker dat dat er eentje zal zijn waarin “studenten van York en de UM elkaar visueel ontmoeten.” Op en neer reizen is niet noodzakelijk, maar het mag natuurlijk wel, zegt Bocken. Studenten die wél op twee plaatsen studeren, krijgen een dubbele graad: van beide universiteiten een. "Iedereen die op zijn thuisuniversiteit blijft, krijgt dat niet. Wel ontvangen zij een certificaat."

Rechtenstudenten, politicologen, economen, psychologen en noem het maar op. Iedereen met een bachelordiploma op zak kan aan de master beginnen. Van Zeijl-Rozema: “Hoe meer verschillende achtergronden, hoe meer perspectieven. Bedrijven die uit dezelfde vijver blijven vissen, kunnen op een gegeven moment niet meer innoveren. Het wordt een echt interdisciplinaire opleiding.”

In York gaat de opleiding in september 2021 al van start. In Maastricht een jaar later. “Dat heeft te maken met de accreditatie” legt Van Zeijl-Rozema uit. “In het VK is dat een interne aangelegenheid. In Nederland moet het langs verschillende lagen op de universiteit en dan nog langs het ministerie en de NVAO.” De vakken die de UM voor haar rekening neemt zijn komend academisch jaar wel al te volgen voor studenten uit York.

SBE wil meer beleidsgericht onderzoek
pexels-fauxels-3183187
Auteur: Yuri Meesen

Foto door fauxels via Pexels

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: SBE,strategisch plan

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.