Essay kopen? Klik op een link van je universiteit

31-03-2021

VS/AUSTRALIË. Honderden universiteiten in de Verenigde Staten en Australië hebben last van hackers. Die leggen de systemen niet plat, maar plaatsen linkjes naar zogeheten essay mills, malafide websites waar studenten werkstukken kunnen kopen.

De essay mills bieden werkstukken over talloze onderwerpen aan. Hun klanten hoeven zelf geen letter te schrijven: ze zetten hun eigen naam erboven en passen hooguit de opmaak een beetje aan.

De service is natuurlijk illegaal, maar linkjes naar zulke websites duiken op onverdachte plaatsen op, meldt het Britse onderwijsblad Times Higher Education op basis van nieuw onderzoek.

Illegaal

Hackers plaatsen linkjes op Amerikaanse en Australische universitaire websites, tussen gewone informatie. Een link naar een lijst met beurzenprogramma’s leidt dan opeens naar een essay mill: je weet maar nooit wie dan een essay koopt. Zo doen verkopers van illegale medicijnen het ook.

Op andere plaatsten is er helemaal geen sprake van een hack en laten de mills gewoon een spamreactie onder een artikel achter, met een linkje naar hun website.

De ‘werkstukmolens’ zoeken ook nieuwe teksten om te verkopen. Soms lanceren ze, via de websites van universiteiten, zogenaamde essaywedstrijden. Deelnemers leveren dan ongewild nieuwe werkstukken die niet opgespoord kunnen worden met plagiaatsoftware.

Nederland

De bedrijfjes opereren internationaal, zeggen de onderzoekers, en er gaan miljarden in om. Naar andere landen hebben ze nu niet gekeken. Een snelle zoektocht van het HOP leverde nog geen Nederlandse universiteitenwebsites met vergelijkbare linkjes op.

HOP, Bas Belleman

Auteur: Redactie
Categoriëen: Nieuws,
Tags: fraude,essay,essay mills,malafide websites

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.