UM-student spreekt winnende column uit tijdens Four Freedom Awards

31-03-2021

Koning Willem-Alexander, demissionair minister-president Mark Rutte en voetbaltrainer Guus Hiddink. Wie ook in dit rijtje past? Masterstudent strafrecht en privaatrecht Lieve Smeets. Ze won afgelopen jaar de columnwedstrijd van de Roosevelt Foundation. Naast de 200 euro prijzengeld, mag ze ook – net als de drie mannen – spreken tijdens de uitreiking van de Four Freedom Awards op woensdag 31 maart.

De Four Freedom Awards gaan ieder jaar naar mensen die zich sterk maken voor vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees (zie kader). Omdat het dit jaar om een online evenement gaat, nam Smeets haar bijdrage van tevoren op in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

“Ik heb mijn column in het Engels voorgelezen. Het was mijn eerste keer voor een camera, dat was wel even onwennig. Er was een stip waar ik op moest staan, maar ze hebben me nog tien keer een millimeter verschoven, totdat het helemaal goed was. Terwijl ik sprak, kwam het zonlicht door de ramen van de kerk naar binnen, heel tof.” Ondanks het gebrek aan ervaring stond het er vlot op. “Ik versprak me een keer en ze wilden het nog een keer vanuit een andere hoek filmen, maar na twee takes waren we klaar.”  

Smeets koos het onderwerp ‘persvrijheid’ voor haar column. Ze vergelijkt de situatie van Nederlandse journalisten die berichten over de coronacrisis met die van Elena Milashina, een Russische journaliste die vervolgd werd nadat ze kritiek op het Russische coronabeleid had. De column is hier te lezen.

Four Freedom Awards

De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt somde in 1941 toen hij het Amerikaanse congres, en daarmee het Amerikaanse volk, opriep zich niet afzijdig te houden van de strijd in Europa vier vrijheden op: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

De Roosevelt Foundation in Middelburg (Roosevelts voorouders waren Zeeuws) en de Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York reiken ieder jaar (beurtelings) de Four Freedoms Awards uit aan personen of organisaties die zich sterk hebben gemaakt voor deze vrijheden. Dit jaar gaan de prijzen naar de Filipijnse journalist Maria Ressa, presentator en wereldverbeteraar Sander de Kramer, Religions for Peace (Azza Karam) en de burgemeester van Palermo Leoluca Orlando.

Kijk hier de opname terug van de ceremonie: https://youtu.be/Nz6txfDE3zE (Lieve Smeets' voordracht start om 6:38).

UM-student spreekt winnende column uit tijdens Four Freedom Awards
Lieve Smeets in de Nieuwe Kerk in Middelburg.JPG
Auteur: Cleo Freriks
Categoriëen: Nieuws,
Tags: columnwedstrijd,four freedoms

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.