Al minstens zes keer eerder probeerden de Universiteit Maastricht en de Maastricht School of Management samen te werken. Telkens liep het spaak, telkens werden de verhoudingen er niet beter op. Een enkele keer waren ze er bijna. In 2013 werd het nieuws wereldkundig gemaakt in een persbericht: “De Universiteit Maastricht (UM) en de Maastricht School of Management (MSM) zijn voornemens hun krachten te bundelen.” Maar toen, net als in 2015, haalde het project niet de eindstreep.
In 2018 schoof men opnieuw aan tafel. Nick Bos, vicevoorzitter van het college van bestuur sprak toen (een stuk voorzichtiger) van “positieve intenties” en “een verkennend gesprek over nadere samenwerking”. Ook nu laat Bos weten dat hij het nog te vroeg vindt om vooruit te lopen op de uitkomst: “We hebben veel vooruitgang geboekt, maar zijn nog in gesprek.” Over verschillende onderdelen en details wordt nog gediscussieerd.
SBE-decaan Peter Møllgaard en directeur Pien Versteegh klonken in de faculteitsraadvergadering van half maart echter een stuk stelliger. Møllgaard: “We komen dichter en dichter bij elkaar, het wordt steeds concreter; we overwegen een fusie op 1 september 2021.” Versteegh had het over “de laatste fase” waarin ze zich bevinden. “Er is al een oplossing voor alle grote problemen.”
Gezien de vele pogingen moet de UM goede redenen hebben om samen te willen werken met MSM. Waarom? De business school (60 fte) is behalve aanbieder van (post)academisch onderwijs, zoals een voltijdse en deeltijdse Master in Business Administration, vooral sterk in tailor-made-trainingen en consultancyprojecten in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. In ontwikkelingsgebieden en opkomende economieën trainen ze managers en professionals. Het zijn gebieden waar de UM summier of helemaal nog niet actief is. Bovendien zou de MSM een mooie aanvulling kunnen zijn voor UMIO, de commerciële tak van de SBE die managementonderwijs en cursussen voor professionals organiseert.
Andersom biedt de UM de groeimogelijkheden die de MSM nu niet heeft, vertelt Léon Frissen, voorzitter van de raad van toezicht van de MSM. “We zijn klein, dat is onze zwakte. We hebben te weinig fte om meters te maken.” Bovendien is de Triple Crown accreditatie die de SBE geniet zeer interessant; drie prestigieuze internationale keurmerken bepalen dat de Maastrichtse faculteit in de wereld als een der beste business schools geldt. Er was lange tijd overigens sprake van het ‘in gevaar komen’ van die accreditaties als MSM – een niet door al deze instanties goedgekeurde partner – zich zou willen verbinden aan de SBE. Maar dat lijkt inmiddels geen probleem meer te zijn.
Volgens Frissen is “de integratie van de MSM en de UM in volle gang, hopelijk kunnen we handtekeningen zetten in de zomer.” Wordt het dan een fusie, zoals Møllgaard zei? Of een overname? Wordt MSM ingelijfd? De MSM wilde dat laatste nooit. Men wilde voor vol worden aangezien en het liefst een autonome eenheid blijven met eigen ICT, personeelsbeleid en financiën. “De UM neemt de MSM over”, zegt Frissen. “Ingelijfd, nee”. Dat is te negatief, wil hij zeggen. “De MSM heeft een specifieke deskundigheid en daar kan de UM haar voordeel mee doen.” De MSM zal geen stichting blijven, zoals nu, maar wel “een onderwijskundige entiteit” binnen de SBE. “Medewerkers zullen in dienst komen van de UM.”
De SBE heeft overigens meer ‘entiteiten’ in huis, instituten die voorheen elders binnen de UM waren ondergebracht, zoals het Maastricht Sustainability Institute (MSI), de School of Governance en UNU-Merit.
Ook het gebouw van de MSM in Randwyck en de bijbehorende hotelaccommodatie voor buitenlandse cursisten gaan “mee over”, zegt Frissen. “Het geld en de stenen gaan naar de UM.” Wellicht dat de universiteit een andere bestemming geeft aan het huidige pand op de hoek van het Endepolsdomein, suggereert Frissen.
Frissen is vol vertrouwen en heeft “goede hoop”, en dat in het volle besef van de complexiteit van het dossier. “Ik ben al jaren lid van de Raad van Toezicht van de MSM, maar pas sinds een tijdje voorzitter; ik vind het spijtig hoe het is gegaan.” Hij wil er niet veel over kwijt, maar spreekt wel van “onverenigbare humeuren tussen de UM en Naudé.” Wim Naudé is de voormalige dean van de MSM en werd volgens bronnen gezien als (een van de) dwarsliggers bij eerdere pogingen. Naudé stopte in 2018 als dean en ging op onderzoekssabbatical. Inmiddels is hij helemaal vertrokken en hoogleraar aan Cork University Business School in Ierland.