Prijs op zak, maar te ziek om master te volgen

Winnaar bachelorscriptieprijs UCV: Imke van der Velden

12-04-2021

Prijswinnaar Imke van der Velden (21, tijdelijk gestopt met de master Health Food Innovation Management aan de UM) bestudeerde het gedrag van veertien- tot zeventienjarigen: zijn ze via Instagram te porren voor een gezonder, plantaardiger dieet?

Scriptiebegeleider Remco Havermans is “trots” op Imke van der Velden. “Ze was altijd al een toegewijde student”, zegt hij in het filmpje dat de Universiteit Maastricht speciaal voor de winnares heeft gemaakt. “Ik heb gezien hoe je over de jaren heen bent gegroeid in je academisch denkvermogen.” Maar behalve blijdschap is er ook een donkere kant. “Als ik denk aan wat jou is overkomen, word ik misselijk”, zegt Havermans.

Van der Velden is open over de pijn die haar sinds de zomer van 2020 dagelijks parten speelt. Met de master Health Food Innovation Management van de UM in Venlo is ze moeten stoppen. “Frustrerend, maar het ging niet meer.” Online werken, naar het beeldscherm staren; Van der Velden houdt het niet lang vol.

“In juni 2020 viel ik van mijn fiets. Ik hield er een hersenschudding aan over. Vervolgens kreeg ik in juli een auto-ongeluk.” Van der Velden had weliswaar geen botbreuken, wonden of ander zichtbaar letsel, maar als ze mocht ruilen, zegt ze nu, had ze liever al haar botten gebroken dan de ‘voor de buitenwereld onzichtbare’ pijn waar ze sindsdien onder gebukt gaat. “Ik heb continu hoofdpijn en ben overgevoelig voor beelden en geluid. Artsen zeggen dat het een whiplash is, een posttraumatisch syndroom.”
Haar prijswinnende capstone thesis, zoals de scriptie heet bij het University College, had ze destijds gelukkig wel al afgerond.

Het was Van der Veldens oorspronkelijke plan om het ziekenhuis in te duiken voor een studie naar de invloed van blauw licht op de alertheid van verpleegkundigen die ’s nachts aan het werk zijn. Maar ja, Covid-19 sloeg toe. “Ik kon niet meer op de IC terecht.” Dus switchte ze na twee maanden van onderwerp. Ze koos voor een voortzetting van haar “zomerbijbaantje” dat ze eerder had bij de onderzoeksgroep van Remco Havermans, bijzonder hoogleraar Jeugd, Voeding en Gezondheid. “Het draait om de eetgewoontes van adolescenten; belangrijk daarbij is de vraag of deze zijn te ‘sturen’ door middel van (informatieve) berichten op Instagram. Kunnen we ze meer plantaardig laten eten? Ik heb destijds meegeholpen om zo’n ‘interventie’ op te zetten, gebaseerd op gedragsmodellen.”

Tijdens haar capstone-onderzoek borduurde ze hierop voort. Ze maakte bijvoorbeeld foto’s van plantaardige producten in de supermarkt en van dieren op de kinderboerderij (“zodat de leerlingen feitelijk zien waar ‘hun vlees’ vandaan komt”). Die belandden vervolgens op een speciaal Instagramaccount voor een select gezelschap van Limburgse jongeren. “Uit een eerdere studie bleek al dat leerlingen vaak geen idee hebben wat plantaardig voedsel is, in welke schappen ze het kunnen vinden, hoe ze het moeten bereiden (zelf een bonenburger maken) of waarom het beter is voor het milieu. Via sociale media probeerden we hen kennis en vaardigheden bij te brengen.”

Tien weken lang verzamelde Van der Velden data om vervolgens alles te analyseren. Conclusie: voortaan iedereen aan de bonenburger? “Nee. Dat is wel jammer. Het had geen effect; ze gingen niet plantaardiger eten. Maar ik moet er wel bij opmerken dat niet alle data compleet waren. We misten nogal wat, vooral bij de laatste meting op een van de scholen. Covid-19 gooide roet in het eten.” Toch is het de moeite waard om verder onderzoek te doen, zegt Van der Velden. Jongeren en sociale media is volgens haar een gouden combinatie.

Is Van der Velden zelf een liefhebber van falafel of een vegetarische tomaat-mozzarella schnitzel? “Ik eet regelmatig plantaardig, maar ben niet 100 procent vegetariër.” Voeding, gezondheid, innoverende producten: het zijn wel haar onderwerpen. Ze hoopt dan ook vurig dat ze in september opnieuw kan starten met haar master. En de gewonnen 500 euro? “Die zijn besteed aan zorgkosten”, zegt ze grappend. “Nee hoor, die zitten in de spaarpot voor een auto.”

Elk jaar worden de studenten met de beste bachelor- en masterscripties in het zonnetje gezet tijdens de Dies. Dit evenement kon vanwege corona niet doorgaan, maar desondanks kregen 27 gelukkigen (18 bachelorscripties en negen masterscripties) een geldbedrag van 500 euro plus een certificaat. Observant koos acht scripties uit; de komende weken verschijnen de verhalen op deze site.

 

Prijs op zak, maar te ziek om master te volgen
imke_van_der_velden
Auteur: Wendy Degens

Archief IvdV

Categoriëen: nieuws_boven,
Tags: scriptieprijs,scriptie,UCV,capstone,onderzoekmaastricht

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.