Onverwacht 11 miljoen extra voor de UM

09-04-2021

MAASTRICHT. Universiteiten krijgen de komende jaren meer geld van de overheid dan in eerste instantie werd toegezegd. De reden: dit jaar schreven veel meer studenten zich in bij een Nederlandse universiteit dan geschat. Die schatting is altijd de basis voor de financiering. De Universiteit Maastricht krijgt komend jaar 11 miljoen extra. Dat is eerder dan gebruikelijk in zo’n situatie.

Deze zogenaamde referentieraming is een ingewikkeld verhaal, zegt vicevoorzitter van het college van bestuur Nick Bos tijdens de jongste universiteitsraadsvergadering van de commissie bedrijfsvoering. “Maar kort samengevat komt het hierop neer: als zich meer of minder studenten registreren dan verwacht, dan past het ministerie de financiering aan. Bij tegenvallende inschrijvingen kan het dus ook naar beneden worden bijgesteld.”

Dit jaar een (veel) hogere instroom dus. Dat komt doordat studenten vanwege corona geen tussenjaar konden nemen om te werken of reizen, er geen eindexamens hebben plaatsgevonden op middelbare scholen en het BSA (bindend studieadvies) tijdelijk is stopgezet.

Bos: “Normaal wordt de middelenbijstelling pas na twee jaar beschikbaar gesteld, maar nu is het vanwege de zeer sterke stijging al komend jaar.” Deze bijstelling loopt op naar circa 25 miljoen extra in 2026. Daarna stabiliseert het niveau.

1,5 miljoen van de 11,5 zal worden gebruikt voor coronaspecifieke kosten in 2021, zegt Bos. “Denk aan leegstand in het Guesthouse en de sluiting van het sportcentrum.” De overige 9,5 miljoen wordt zoals gebruikelijk – volgens het UMA-model – verdeeld over de faculteiten.

Onverwacht 11 miljoen extra voor de UM
pexels-karolina-grabowska-4497591
Auteur: Yuri Meesen

Karolina Grabowska via Pexels

Categoriëen: Nieuws
Tags: geld,referentieraming

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.