Ramadan in a box: koken met vluchtelingen via een video

13-04-2021

De Ramadan is begonnen. Normaal gesproken komen moslims tijdens deze vier weken iedere avond bij elkaar om samen het vasten te doorbreken met een uitgebreide maaltijd – de iftar. Nu dat niet kan, hebben het Refugee Project Maastricht en islamitische studentenvereniging Nour iets bedacht om het toch speciaal te maken: Ramadan in a box.

“Ik heb al eens eerder een iftar bijgewoond en het is een mooie gelegenheid om mensen van allerlei culturen samen te brengen”, zegt Marlene Wulf, student European Studies en lid van het Refugee Project Maastricht. “Vorig jaar wilden we een groot evenement organiseren – we hadden er zelfs al een Diversity Grant (een beurs van de UM voor diversiteitsprojecten, red.) voor gekregen. Dat ging toen niet door, dus hebben we nu iets bedacht wat je ook met de maatregelen kunt doen.”

De studenten hebben vier vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Maastricht gevraagd hun favoriete recept te delen, een voor iedere week van Ramadan. In de keuken van studentenpastoraat The Innbetween – waar het Refugee Project is begonnen – namen ze een kookvideo op. “We moesten even zoeken naar mensen die op camera wilden verschijnen”, vertelt Sonbul Aram, gezondheidswetenschappenstudent en lid van de evenementencommissie van MSA Nour. “En we wilden graag mensen uit verschillende culturen. We hebben iemand uit Afghanistan, Turkije, Nigeria en Syrië.”

Wie Ramadan in a box besteld, krijgt een doos met ingrediënten voor een gerecht voor twee personen, het recept en een link naar de video. Onder andere yalangi (Syrische wijnbladeren, gevuld met groenten) en bolani (gevuld plat brood uit Afghanistan) komen voorbij. “We hebben ook wat meer informatie over de kok en een foto van hen op de flyer gezet”, zegt Aram. “Tijdens het filmen moesten ze zich vooral op het koken concentreren.” De moeilijkheidsgraad van de recepten wisselt – van vrij eenvoudig naar redelijk ingewikkeld, maar toch goed te doen, vertelt Aram. “We hebben tijdens het filmen de stappen gevolgd, als ik het kan, kan iedereen het.”

Een box kost 6 euro en is te bestellen via https://forms.gle/QyHB9Zz26EczVPG58

Ramadan in a box: koken met vluchtelingen via een video
Bolani: gevuld plat brood uit Afghanistan
Auteur: Cleo Freriks

archief MSA Nour

Categoriëen: nieuws_boven
Tags: Refugee Project Maastricht,ramadan,msanour,nour

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.