UM’er genomineerd voor talentprijs

14-04-2021

Lizzy Boots, onderzoeker bij het Alzheimer Centrum Limburg (onderdeel van de UM en het MUMC), is genomineerd voor de Young Outstanding Researcher Award van Alzheimer Nederland. Deze talentprijs wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt aan een jonge wetenschapper die maatschappelijk relevant onderzoek doet naar Alzheimer.

Boots is genomineerd voor haar project ‘Partner in balans’. Deze cursus richt zich, zoals de naam zegt, niet op de zieken, maar ondersteunt hun partners en mantelzorgers. Het programma helpt hen omgaan met de veranderingen en onzekerheden die komen kijken bij de zorg voor iemand met Alzheimer, dementie of Parkinson. “Er zijn meer van dit soort cursussen bedacht, maar veruit de meeste vinden niet hun weg naar de praktijk. Dat komt omdat de coaches die deze cursussen moeten geven aan mantelzorgers vaak obstakels zien. Zo vinden ze het soms lastig dat de cursus online moet worden gegeven, of dat de mantelzorger zelf mag kiezen wat hij of zij vooral wil leren; het ‘zelfmanagement principe’ van de cursus. Ook gaat menigeen er vanuit dat een mantelzorger van 80 plus niet met een computer kan omgaan, terwijl velen een iPad in de la hebben liggen.”

Om die obstakels te overwinnen ontwikkelde Boots niet één training om ‘de professional’ op te leiden tot coach, maar aantal: “Een voor de psycholoog, een voor de praktijkondersteuner, een voor de wijkverpleegkundige, et cetera. Bij de een ligt de nadruk op het digitale gedeelte, bij de ander op het zelfmanagement principe.” Met succes. “Op twintig plekken in Nederland wordt het nu aangeboden, de afgelopen maanden hebben we 72 nieuwe zorgverleners als opgeleid als coach en hebben al honderden mantelzorgers de cursus gevolgd.”

De concurrentie van de andere genomineerden is “stevig”, geeft ze toe. Toch denkt Boots dat ze een goede kans maakt op de winst. “Vanwege de coronapandemie is er veel zorg weggevallen, ook voor Alzheimerpatiënten. ‘Partner in balans’ kan volledig digitaal worden gegeven. Een uitkomst in deze tijd.”

Bij winst krijgen de wetenschappers een geldbedrag van 100 duizend euro voor meer dementie-onderzoek. De winnaar wordt deels gekozen door een jury en deels door stemmers op het internet. Tot en met vrijdag kan er hier gestemd worden.

UM’er genomineerd voor talentprijs
Lizzy Boots.jpeg