‘In acht uur per trein op plaats van bestemming? Dan geen vliegtuig’

Nieuw vliegbeleid UM in de maak

15-04-2021

MAASTRICHT. Meer trein, minder vliegtuig. Zie hier de kortst mogelijke samenvatting van het voorstel voor het nieuwe vliegbeleid van de Universiteit Maastricht. Afgelopen dinsdag presenteerde het duurzaamheidsteam van de UM de eerste ideeën tijdens een online informatiesessie. Lang niet alle aanwezigen zijn overtuigd: “Hoe moeten de onderzoekseenheden dit betalen?”

De luchtvaart heeft het grootste aandeel in de CO2-voetafdruk van de UM. Logisch dat het een van de hoofdaandachtspunten is in het vliegbeleidsvoorstel van het UM-duurzaamheidsteam.

Het ontwerp zoals het nu op tafel ligt: ga je op reis voor het werk en kun je er ook binnen acht uur met de trein komen? Dan ga je per spoor. Moet je met het vliegtuig? Dan betaal je een bedrag – de zogenoemde vergroeningsbijdrage – aan het nieuw opgerichte ‘UM vliegreizen mitigatie fonds’. Dat bedrag hangt af van de CO2-uitstoot. Ter illustratie: voor een retourtje Brussel New York gaat er tussen de 240 en 300 euro in de pot. Het geld uit het fonds zal gebruikt worden voor ‘subsidies’ voor groene reizen, verbetering van de IT (waardoor reizen vaak niet nodig is) en projecten die de CO2-voetafdruk verkleinen.

Een mooi plan in theorie, klinkt het in de chat van de zoomsessie. Maar in de praktijk lijken er nogal wat haken en ogen aan te zitten. Vooral Kai Jonas, hoogleraar toegepaste sociale psychologie, is kritisch. Hij wil best de trein pakken naar een conferentie in Bilbao bijvoorbeeld, maar dat kost veel meer tijd. Misschien zelfs een extra hotelovernachting. “Mag ik dan vanuit Noord-Spanje mijn college geven via zoom? Daar moet de UM flexibel in zijn.”

En de vergroeningsbijdragen aan het fonds moeten volgens het plan worden betaald uit projectgelden of door de afdeling of vakgroep van de reiziger. Jonas: “Hier maak ik me grote zorgen over. Het plan richt zich op budgetten die er niet zijn. Meer en meer kosten worden van centraal niveau doorgeschoven naar de faculteiten en zo naar de individuele eenheden. Nog meer kosten zijn simpelweg niet realistisch.”

Ook studentenrecruiter Rafaela Frijns heeft vragen. In het buitenland bezoekt ze vaak een week lang zo veel mogelijk middelbare scholen om scholieren warm te maken voor de UM. “Het vervoer wordt vaak door de scholen geregeld. Daar heb ik weinig invloed op. Wat moet ik dan doen?”

Echte antwoorden op deze vragen zijn er vooralsnog niet. Nog niets is in beton gegoten, benadrukt coördinator van het UM-duurzaamheidsteam, Anja van Bogaert, meermaals. “Dit is slechts een vertrekpunt voor een proces dat tot april 2022 gaat duren. Deze punten nemen we allemaal mee naar de volgende fase, waarin we dit onder andere met discussiegroepen zullen bespreken.” De bedoeling is dat er uiteindelijk een klip en klare ‘beslissingsboom’ komt die UM’ers precies vertelt wat ze in welke situatie moeten doen.

‘In acht uur per trein op plaats van bestemming? Dan geen vliegtuig’
pexels-alex-powell-1769303
Auteur: Yuri Meesen

Alex Powell via Pexels

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: duurzaamheid,vliegbeleid

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.