“Woede van mannen is een teken van kracht, woede van vrouwen wordt niet op prijs gesteld”

Winnaar bachelorscriptieprijs Fasos: Greta Magnani

19-04-2021

Ze was (en is) geïntrigeerd door het #MeToo-debat dat ‘opeens’ opkwam om voorlopig niet meer weg te gaan. Zou dat geen mooi onderwerp voor haar bachelorscriptie van Arts and Culture zijn?

Greta Magnani (21), half Duits, half Italiaans, lacht als ze terugdenkt aan haar eerste schreden op scriptiegebied. “Het was moeilijk, het kostte veel tijd om het onderwerp af te bakenen.” Want alleen het MeToo-debat volgen, nee, dat vond haar begeleider, filosoof Sjaak Koenis, niet genoeg. “Hij moedigde me aan om het op een meer filosofische manier te benaderen.” En zo kwam ze uit bij “female anger”. Een nieuw onderwerp waarover nog maar weinig is geschreven, ontdekte ze al snel. “Dat maakte het des te intrigerender. Er was dus veel ruimte om daar met mijn bachelorscriptie iets aan bij te dragen, hoe klein ook.”

We bellen via zoom, ze maakt zich klaar om van Milaan (haar ouderlijk huis) naar Basel te verhuizen waar ze stage loopt bij een PR-bureau en galeriehouder Hans Ulrich Obrist van Serpentine Galleries in Londen. “Ik werk onder andere aan een kunstenaarsarchief. Ik doe onderzoek naar een bepaalde kunstenaar die binnenkort een tentoonstelling opent. Mijn informatie sturen we dan naar bijvoorbeeld journalisten en andere belangstellenden.”

Een tussenjaar dus. “Ik wil eerst praktische ervaring opdoen voor ik aan een master begin.” Dat wordt er sowieso een in Nederland. “In Amsterdam of Utrecht, op het gebied van theater en kunst.”

Terug naar de scriptie. Ze stuitte op het werk van Martha Nussbaum, een Amerikaans filosoof en hoogleraar rechtsfilosofie en ethiek aan de Universiteit van Chicago die een boek schreef over woede, vergeving en protestbewegingen.  Hoe effectief is woede, vraagt Nussbaum zich af. Magnani: “Soms wil iemand de dader van bijvoorbeeld seksuele intimidatie of een ander delict, een lesje leren en hem pijn te doen. Begrijpelijk, maar vergelding is volgens Nussbaum niet productief. Je krijgt niet terug wat je kwijtraakte.” In plaats van je te richten op het verleden, in plaats van terug te kijken, is het beter om het onrecht te erkennen en te benoemen. “Je houdt de woede zo in de hand en kan daarmee een verandering op gang brengen, voor het individu en voor de wereld.” Nussbaum verwijst naar Mahatma Gandhi, Martin Luther King en Nelson Mandela die met hun protestbewegingen alle reden hadden om heel boos te zijn, maar dit niet omzetten in vergelding, juist niet.

Hoe zit het met de MeToo-beweging? Magnani: “Het is een moeilijke en complexe zaak. Female anger moet je plaatsen in een sociale, politieke en culturele context. Woede van mannen is voor velen een teken van kracht, maar de woede van vrouwen wordt vaak niet op prijs gesteld. Er zijn voorstanders van MeToo die hun boosheid gebruiken om iemand te straffen - de slechteriken moeten ook hun straf krijgen - maar anderen gebruiken hun woede heel bewust, als een middel om op een dieper niveau zaken in onze maatschappij te veranderen: hoe gaan we met elkaar om? Welke machtspelletjes worden er gespeeld? Dan bereik je uiteindelijk meer.”

“Woede van mannen is een teken van kracht, woede van vrouwen wordt niet op prijs gesteld”
Greta Magnani bachelorprijswinnaar Fasos
Auteur: Riki Janssen

archief GM

Categoriëen: nieuws_boven,
Tags: scriptieprijs,greta,onderzoekmaastricht

Reacties

Fons Rietdijk

Ja als een tienerjongen naar voren was geschoven en deze act had gerepeteerd dan was vast iedereen overtuigd. Veel plezier in je bubbel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.