UM’ers strijden tegen elkaar om de meeste stappen

UM-stappenchallenge: Get active in spring!

20-04-2021

Onder het motto ‘Get active in spring!’ zijn 750 medewerkers en 350 studenten van de Universiteit Maastricht aan het wandelen geslagen. Tussen 12 april en 5 mei proberen ze 178.500 stappen te zetten, zo’n 8500 stappen per dag. De faculteit of het servicecentrum die dit als eerste voor elkaar krijgt, wint de UM-stappenchallenge. Een Observant- journalist besloot een dagje mee te lopen.

Allereerst maak ik een account aan op Selfcare, het platform dat de UM voor deze challenge gebruikt. Je linkt je eigen stappenteller (op je telefoon, smartwatch of Fitbit) aan het platform en je stappen worden geregistreerd. Ook kun je een digitale coach kiezen. Ik ga voor Karin, die volgens haar profiel ‘begeleidend’ en ‘onderzoekend’ is en die me regelmatig een mailtje gaat sturen om me aan te moedigen.

In een grijs verleden heb ik al eens een tijdje een stappenteller gebruikt. Ik kan me herinneren dat ik op een gemiddelde kantoordag zo’n 3000 stappen zette. Om aan de 8500 te komen, moet ik dus wat extra’s doen.

Ochtendwandeling

Het is donderdag 12 april, de stappenchallenge gaat nu echt van start. Ik sta wat vroeger op dan normaal en ga vóór het werk een blokje om. De schapen begroeten me luid blatend terwijl ik het hek naar de Hoge Fronten open. Verder is het stil – op wat kwetterende vogels na, en de kreten van de eigenaar van hond Roxy, die duidelijk niet wil luisteren. Als ik rond 9.00 uur achter mijn bureau ga zitten, heb ik al 4497 stappen in de benen.

Daar ben ik later blij om. Binnenshuis schiet het niet op. Drie keer naar beneden voor kopjes thee en om een pakketje aan te nemen? 147 stappen. In de lunchpauze ga ik te voet naar de supermarkt. Daar heb ik een beetje spijt van als het begint te regenen op de terugweg, maar het heeft wel zoden aan de dijk gezet; de teller staat nu op 6999.

IJsberen

In een filmpje op de UM-website geeft Stef Kremers, hoogleraar gezondheidsbevordering, tips hoe je meer beweging in je dag kunt krijgen. ‘Maak van je overleg een wandeloverleg’ is er daar een van. Dus als ik die middag een telefoontje krijg, ijsbeer ik op en neer door de kamer.

Het resultaat is teleurstellend: 47 stappen erbij. Ik word achterdochtig en neem de proef op de som door hardop mee te tellen. En inderdaad: iedere keer als ik de bocht om ga, telt de stappenteller die stap niet mee. Nu moet ik op de 8 m2 die mijn thuiskantoortje telt nogal vaak een bocht om, dus er zit maar één ding op. “We hebben een groter huis nodig”, deel ik mijn vriend mee tijdens het avondeten.

De dag zit er nu bijna op, maar ik heb nog 1500 stappen te gaan. Ik grijp een tas met oud papier en plastic en loop naar het milieuplatform. Weer thuis check ik mijn telefoon: 8433 stappen. Verdorie. Tot hilariteit van mijn vriend en de kat doe ik 67 stappen op de plaats. Tevreden plof ik op de bank.

Conclusie

Zoals zoveel mensen beweeg ook ik een stuk minder sinds de coronacrisis. Op een normale donderdag was ik naar het werk gefietst, naar een faculteitsraad in Randwyck en had ik ’s avonds 1,5 uur gebadmintond. Nu gaan er dagen voorbij dat ik me alleen van bed naar stoel naar bank verplaats. Vanzelf gaat het dus niet, maar toch valt het me een beetje tegen hoeveel moeite het kost om 8500 stappen te zetten. Het extra duwtje in de rug dat deze uitdaging geeft, kan ik zeker gebruiken.

De UM-stappenchallenge

Wie meedoet aan de UM-stappenchallenge wordt automatisch ingedeeld in een team – de faculteit of het servicecentra waarvoor je werkt of waaraan je studeert. Het doel is om gemiddeld 178.500 stappen per persoon te zetten in drie weken tijd – een fanatieke wandelaar kan dus compenseren voor een collega die alleen een blokje om gaat.

De drie eenheden die het doel het snelste halen, krijgen respectievelijk 3000, 2000 en 1000 euro van het college van bestuur dat ze mogen gebruiken voor het bevorderen van de vitaliteit op het werk. Denk bijvoorbeeld aan een maandelijkse fruitmand waar iedereen uit mag pakken of een fitnessrek op het eigen terrein. Na de eerste dagen gaat Facility Services aan de leiding met bijna 70 duizend stappen, gevolgd door ICTS en de Universiteitsbibliotheek.

Omdat mensen ook graag binnen een faculteit/servicecentrum tegen elkaar in competitie willen gaan, komt er eind mei een tweede stappenchallenge. Dan gaan afdelingen de strijd met elkaar aan.

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Observant

Tags: challenge,wandelen,vitaliteit,gezondheidsbevordering,stappen

Reacties

Olga Penninger

Goed bezig Cleo! Ik doe ook mee, en ben het met je eens dat het een uitdaging is als je zittend werk doet. Het is in feite tegenstrijdig dat de winnaars voor hun eenheid een bedrag winnen dat ze mogen gebruiken voor het bevorderen van de vitaliteit op het werk, maar misschien moeten juist degenen met de minste stappen deze aansporing krijgen...?

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.