Hoe krijg je je kind aan de spruitjes?

Vici voor onderzoek naar eetgedrag kinderen

20-04-2021

Iedereen kent wel een kind dat gruwt van spruitjes, bloemkool of kiwi’s. Maar waarom eigenlijk? Is het de smaak, de textuur, de verwachting die ze ervan hebben? En is er een manier om kieskeurige eters hun groenten en fruit met smaak te laten eten? Sjaan Nederkoorn, hoogleraar cognitieve psychologie, heeft een Vici-beurs van 1,5 miljoen gekregen om het uit te zoeken.

Het gaat Nederkoorn vooral om het weigeren van eten. “We weten dat als je iets vaker proeft, je het lekkerder gaat vinden.” Maar dan moet een kind het wel eerst proberen. “Je kunt er natuurlijk ruzie over maken, maar ik snap dat ouders daar moe van worden.” Toch is het van belang dat een kind groenten en fruit leert te waarderen; slechts 16 procent van de volwassen Nederlanders eet minstens 200 gram groenten per dag. “En we weten dat kinderen die slecht eten, later ook kieskeurige eters zijn.” Jong geleerd is oud gedaan dus.

Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen. Allereerst zullen Nederkoorn en haar team een groep kinderen vanaf hun derde tot hun vijfde volgen. “Dat is de lastigste fase, ervóór zijn de meeste kinderen makkelijke eters, en erná gaan ze langzaam maar zeker weer nieuwe dingen proberen.” Daarnaast willen de onderzoekers kleine experimenten uitvoeren met een andere groep kinderen. “Om te kijken of ze groenten en fruit makkelijker accepteren als we ze bepaalde taakjes laten doen.”

Bittere noten

Interessant is of het bijvoorbeeld uitmaakt hoe gevoelig een kind is voor smaak en textuur. “We weten dat kinderen vaak niet van stukjes in hun eten houden. Voor jonge kinderen is het ook echt lastiger om eten weg te krijgen. Ze hebben nog niet zoveel kiezen als wij en hun tong is minder getraind.” Qua smaak zijn het vooral de bittere noten die kinderen vies vinden. Maar sommige kinderen zijn er gevoeliger voor dan anderen. “Ze proeven beter bijvoorbeeld. Ik denk dat die kinderen zich ook tot lastigere eters ontwikkelen.”

In een experiment met de tweede groep kinderen zullen die nieuw voedsel eerst met hun handen mogen ontdekken. “Raken ze al wat gewend aan de glibberige textuur van een champignon als ze die eerst met hun handen gevoeld hebben?”

Heel vies

Een ander aspect is of een kind geneigd is iets nieuws uit te proberen. “Sommigen zijn gevoelig voor positieve ervaringen; ze zijn bereid een risico te nemen als dat misschien een beloning oplevert, zoals een lekkere smaak. Anderen richten zich juist op negatieve ervaringen. Ze zijn zo bang dat iets vies smaakt, dat ze het risico dat ze iets lekkers mislopen voor lief nemen.”

Dan zijn er de verwachtingen die een kind heeft. Nederkoorn noemt een onderzoek waarbij men volwassenen zalmmousse voorzette, maar verteld werd dat het aardbeienmousse was. “Dan vinden mensen dat héél vies. Ze hadden die vissige smaak niet verwacht.” Kinderen maken dit soort foutjes ook zonder dat ze gefopt worden. “Ze hebben nog niet onze ervaring en kunnen dus een hele verkeerde verwachting hebben. We gaan hun kennis testen. Bijvoorbeeld in een spelletje met een tekenfilmfiguur dat heel graag worteltjes lust. Geven ze die ook gepureerde wortels? En gele of paarse wortels? Ik denk dat kinderen die abstracter, algemener kunnen denken en minder gericht zijn op specifieke kenmerken van eten, beter kunnen inschatten hoe iets zal smaken en het daardoor ook eerder zullen uitproberen.” 

Angst

En waar letten kinderen op als ze met anderen eten? Ook dat wordt straks onderzocht.  “Uit de angstliteratuur blijkt dat mensen meer aandacht hebben voor iets waar ze bang voor zijn. Een kind dat iets vies vindt, zal dus meer aandacht hebben voor kinderen die het ook niet lekker vinden en minder voor vriendjes die het gewoon opeten.”

Uiteindelijk hoopt Nederkoorn dat uit het onderzoek tips rollen die ouders kunnen toepassen. “Daarom hebben we voor groenten en fruit gekozen, daar is de grootste gezondheidswinst te halen.”

Hoe krijg je je kind aan de spruitjes?
Eetgedragkinderen
Auteur: Cleo Freriks

Illustratie: Observant

Categoriëen: Wetenschap
Tags: vici,nederkoorn,kinderen,gezond eten,onderzoekmaastricht

Reacties

hageman

Prettig geschreven artikel, helder verwoord. Het onderzoek zal voor ouders hopelijk helpend gaan zijn in hun dagelijkse 'groentenstrijd' met hun peuters en kleuters.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.