Topvoetballers lokken met lage belastingen

Winnaar bachelorscriptieprijs SBE fiscale economie: Kevin van Abswoude

26-04-2021

Hij schreef zijn bachelorscriptie over topvoetballers die vanwege lage belastingtarieven naar een ander land vertrekken. Zelf vertrekt Kevin van Abswoude, nu masterstudent fiscaal recht, komend academisch jaar voor een tweede master waarschijnlijk naar Zweden: een land met relatief hoge belastingen.

“Ik leer nu veel over het Nederlandse belastingrecht”, zegt Van Abswoude. “In Zweden wil ik de internationale en Europese regels bestuderen.” Hij is er nog nooit geweest, maar heeft van kinds af aan al een ‘band’ met het land. “Ik kom uit Amstelveen, voetbal al sinds mijn vijfde en was als kind groot fan van Ajax. Mijn favoriete Ajax-speler was de Zweedse Markus Rosenberg. Daarnaast is het een groot land met mooie natuur en maar een paar miljoen mensen. Er is veel ruimte en qua taal en cultuur lijkt het op Nederland. En heel stom: ik vind de vlag leuk, haha.”

Van Abswoude: “Toen ik naar de universiteit ging wilde ik eigenlijk de studie ‘economie & bedrijfseconomie’ gaan doen.” Er ging iets mis met de inschrijving (eigen schuld). Hij schreef zich daarom in voor fiscale economie, een opleiding waarvan het eerste jaar gelijk is aan dat van algemene economie. Hij dacht: ‘Dan kan ik in het tweede jaar altijd nog overstappen.’ Niet nodig, fiscale economie was een schot in de roos.

Groot voetbalfan en fiscalist. Hij wist al snel dat hij iets met belastingen binnen de voetbalwereld wilde onderzoeken voor zijn scriptie. Na wat gespar met zijn begeleider werd het de volgende onderzoeksvraag: verhuizen profvoetballers wanneer in een ander land de belastingen lager worden? Hoe minder belasting, hoe meer salaris er overblijft. Die topvoetballers doen dat waarschijnlijk wel. Zij verdienen het meest en hebben de clubs voor het uitzoeken, zegt Van Abswoude. “Maar dat geldt zeker niet voor alle betaalde voetballers.”

Het is een onderwerp dat al eens uitvoerig is onderzocht in 2013 (buiten de UM), zegt Van Abswoude. “Die studie gebruikte data van 1985 t/m 2008. Inmiddels is er veel veranderd. Ik heb de onderzoeksopzet geactualiseerd.” Vooral aan de datakant van het verhaal ziet Van Abswoude kansen. Natuurlijk moeten er recentere data gebruikt worden, maar daarnaast stelt hij voor om alleen naar de topvoetballers te kijken in plaats van naar het hele betaalde voetbal. “Daar gaat het om veel meer geld. Voor hen is er meer te winnen als ze verhuizen.”  Alleen een onderzoeksvoorstel als scriptie is toegestaan, omdat het echte onderzoek te uitgebreid is, zegt hij

In de master fiscale economie was hij van plan het wel diepe in te duiken. Het liep iets anders. Hij ruilde de School of Business and Economics (SBE) in voor de rechtenfaculteit waar hij aan de master fiscaal recht begon. “Vooral indirecte belastingen vind ik leuk en dat komt niet veel aan bod bij SBE. Vanaf 1 juli komen er nieuwe BTW-regels voor afstandsverkopen. Daar ga ik in mijn masterscriptie mee aan de slag.”

Een 8,5 kreeg Van Abswoude voor zijn bachelorscriptie. De prijs was 500 euro. Wat heeft hij ermee gedaan? “We kregen in november te horen dat we hadden gewonnen, net voor Black Friday. Ik was al een tijdje op zoek naar een nieuwe koptelefoon en ik had er een op het oog van 100 euro. Toen ik hoorde dat ik de prijs had gewonnen heb ik een mooiere uitgezocht van 200.”

Tot slot. Zou hij zelf verhuizen vanwege belastingregels? “Ik voel me thuis in Nederland. Ik ga niet naar Bermuda verhuizen omdat de tarieven daar lager zijn. Voor de echte topsalarissen is het interessant. Voor de rest is het een bijkomstigheid.”

Topvoetballers lokken met lage belastingen
Kevin van Abswoude
Auteur: Yuri Meesen

Archief KvA

Categoriëen: nieuws_boven,
Tags: scriptieprijs,Kevin,onderzoekmaastricht

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.