Hongaarse universiteiten verder in het nauw

28-04-2021

HONGARIJE. De regering van Hongarije verstevigt haar greep op de universiteiten: nieuwe stichtingen gaan het bestuur overnemen. Het Hongaarse parlement heeft gisteren ingestemd met dat voorstel van de regering-Orbán.

De stichtingen staan onder leiding van Orbán-aanhangers, schrijven in internationale media. De onafhankelijkheid van de universiteiten zou in het geding zijn en Orbáns invloed zou hierdoor tot ver na zijn regeerperiode voelbaar blijven.

Al jaren voert de rechts-populistische regering Orbán een strijd tegen de academische vrijheid, onder meer door onderzoekers met progressieve of anderszins onwelgevallige ideeën te intimideren en de overheidsfinanciering voor een discipline als genderstudies te staken.

Soros
De Central European University, die financiële steun krijgt van de Amerikaans-Hongaarse George Soros, zag zich na allerlei wetgeving gedwongen een deel van haar opleidingen naar Wenen te verhuizen, tot verbijstering van de Europese universiteiten. Het Europese Hof heeft inmiddels geoordeeld dat Hongarije deze universiteit niet had mogen verjagen.

Hongarije ligt vaak overhoop met de Europese Unie over de democratie en rechtstaat in het land. Hier in Nederland zijn Wilders en Baudet enthousiast over Orbán, terwijl zo ongeveer alle andere partijen hun afschuw over hem uitspreken.

HOP, Bas Belleman

Auteur: Redactie
Categoriëen: Nieuws
Tags: soros,hongarije,orban

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.