Eindelijk weer studieboeken en glazen bier op de sociëteit

Eindelijk weer studieboeken en glazen bier op de sociëteit

03-05-2021

MAASTRICHT. De terrassen mogen in heel Nederland open, dus ook die bij de sociëteiten van de Maastrichtse studentenverenigingen. "De studenten zijn hartstikke blij om elkaar weer te zien”, vertelt KoKo-voorzitter Maaike Hooghiemstra. Alleen Saurus moet even wachten. De gemeente moet nog toestemming geven, want officieel is het een sportkantine, geen kroeg.

Net als elders in de stad zat het terras van KoKo afgelopen woensdag vol tussen 12 en 6 uur. “Op anderhalve meter afstand natuurlijk”, benadrukt Hooghiemstra. Ook voor de komende dagen zijn er weer veel reserveringen, zegt ze. Normaal heeft KoKo geen terras. Dus om op goeie voet te blijven met de buurt gaat het terras voorlopig slechts drie dagen per week open.

Ook zijn studenten weer welkom om op de sociëteit te studeren. Hooghiemstra: “In totaal is er plek voor 25 studenten. Dat kan veilig”, zegt ze overtuigd. “Er zijn looproutes en mondkapjes zijn verplicht. Pas als je zit, mogen ze af.” De versoepelingen betekenen bovendien dat commissies weer op locatie mogen vergaderen.

Ook het terras en de sociëteit (voor vergaderingen) van Tragos zijn weer open. Zij hebben buiten plek voor vijftig mensen. Circumflex heeft geen terras, maar bij societeit De Kaap kunnen dertig leden de studieboeken openslaan. Saurus moet nog even wachten. Studeren en vergaderen mag wel weer bij de roeiers, maar “dat gaat nu niet omdat we de kroeg aan het renoveren zijn”, zegt Saurusvoorzitter Karel van Melle. “Zodra dat klaar is ontvangen we onze leden graag weer.” Het terras blijft ook nog even gesloten. “Omdat we officieel een sportkantine zijn, moeten we apart toestemming krijgen van de gemeente om ons terras te openen.” Van Melle ziet het positief: “Ik heb goede hoop dat het mag.”