Schumanlezing: hoe vergaat het Europa na de coronacrisis?

Schumanlezing: hoe vergaat het Europa na de coronacrisis?

06-05-2021

Europe After the Pandemic is de titel van de Schuman-lezing die dit jaar op maandag 10 mei online wordt gehouden. De spreker, politicoloog Ivan Krastev (1965, Bulgarije), maakt zich al jaren zorgen over het toenemend wantrouwen van Europese burgers in politici.

In zijn TED-talk uit 2012 vertelt Krastev, die voorzitter is van het Centre for Liberal Strategies in Sofia Bulgarije, hoe na de jongste economische crisis 89 procent van de Europeanen vond dat er een grote kloof is tussen de burgers en de politiek. “Het is steeds moeilijker om mensen te begrijpen die niet zo denken als jij. Op sociale media zit iedereen in zijn eigen bubbel”, zegt hij daar. “En democratie draait juist om mensen die van mening veranderen, gebaseerd op rationele argumenten en discussies.”

Hoe staat Europa ervoor na de coronacrisis? Daar zal Krastev maandag dieper op in gaan. “Deze pandemie heeft bepaalde bewegingen versterkt”, zei hij daar eerder in een lezing voor de NGO Academy over. “Het is alsof we in een trein zaten die een bepaalde kant opging en opeens zitten we in de sneltrein, ook al is de richting niet veranderd.” Het maakt al bestaande problemen zichtbaar. “In Bulgarije zagen we bijvoorbeeld opeens dat de gemiddelde leeftijd van onze zorgmedewerkers 50+ is. Jaren hadden we het over de veranderende demografie en het feit dat veel jonge dokters en verpleegkundigen het land verlaten, maar nu zagen we het.”

De lezing begint om 20.00 uur, aanmelden kan via deze link.

De Schumanlezing, vernoemd naar de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Robert Schuman (1886-1963), wordt jaarlijks georganiseerd door de Universiteit Maastricht en de Gemeente Maastricht. Schuman was de drijvende kracht achter de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, waar later de Europese Unie uit zou groeien.