Rel bij Fasos rondom kandidaten voor de universiteitsraad

11-05-2021

MAASTRICHT. Twee leden van het wetenschappelijk personeel van de faculteit Arts and Social Sciences staan op verkiesbare plaatsen voor de universiteitsraad. Maar in de Fasos Weekly van 6 mei, de online facultaire mededelingen, werd van slechts één van hen de kandidatuur aangekondigd. Het gevolg: een serie bulk e-mails met geruchten en verdachtmakingen.

Volgende week, van 17 tot en met 20 mei, vinden de universitaire verkiezingen plaats. Aanleiding voor de staf-editie van de Fasos Weekly om de kandidaten voor de faculteitsraad én van de universiteitsraad op een rijtje te zetten. Bij het laatste ging het mis: hier werd alleen nieuwkomer Luana Russo (voorzitter van de F-raad van Fasos en lijsttrekker van de nieuwe partij LEAD) genoemd, zittend universiteitsraadslid Jan de Roder (nummer zes op de lijst The party of the academic staff) bleef onvermeld. De Roder wees zijn collega’s meteen per mail – “het faculteitsbestuur mag dan een voorkeurskandidaat hebben, …, maar ik wil laten weten dat er een tweede Fasos-kandidaat is” - op de fout. Daarna volgden er meer mails die de hele faculteit rondgingen, waaronder een van Luana Russo die op verzoek van een andere mailschrijver de verkiezingsprogramma’s van zowel De Roders als haar partij doorstuurde. De fout werd nog diezelfde dag op de website hersteld. En maandag 10 mei volgde er een extra Fasos Weekly met de juiste informatie. Maar de rel was geboren en wordt sindsdien her en der ‘geframedals een conflict tussen oudere gevestigde mannelijke stafleden tegenover vrouwelijke nieuwkomers.

Jan de Roder wil er niet veel over kwijt. Hij wil voorkomen dat de zaak uit de hand loopt; er klinken al stemmen dat de verkiezingen maar moeten worden uitgesteld. Desalniettemin is hij teleurgesteld. “Je komt er niet goed achter wat er aan de hand is, maar iets klopt er niet.” De Roder had graag overleg gehad over wie het facultaire wp in de U-raad zou gaan vertegenwoordigen.  “Nu hebben we meerdere kandidaten en dat vergroot onze kansen om verkozen te worden niet.”

Dat klopt niet, zegt Russo. Een van beiden wordt sowieso gekozen, gezien het kiesstelsel. “Er zijn zes zetels voor het wp. Als Jans partij, hij is nummer zes op de lijst, alle zetels wint, dan zit Jan erin, mocht er een zetel naar mijn partij gaan, dan gaat die naar mij als lijsttrekker.”

Dat Russo geen contact met hem heeft opgenomen toen ze overwoog zich kandidaat te stellen, was omdat ze hem niet kende: “Andere vakgroep, nooit samengewerkt, ik vond het onbeleefd om hem out of the blue te vragen of hij zich opnieuw kandidaat zou stellen voor de U-raad.” Daarna ontdekte ze dat De Roder de man was die eerder in een column in Observant had geschreven dat hij “zich schaamde” voor een collega en de mensen die deze waren bijgevallen, zoals Russo. Die collega had Observant ervan beschuldigd evenveel ruimte te geven aan beide zijden in een dispuut tussen een hoogleraar en een promovenda. De hoogleraar werd bestempeld als een bully, aandacht zonder ‘bijsluiter’ voor zijn visie zou die alleen maar legitimeren. De Roder stelde daar een “academische houding” tegenover die standpunten niet meteen veroordeelt en publicatie ervan niet meteen verbiedt.

Voor Russo maakte die column de animo om contact met De Roder op te nemen niet groter.

Russo heeft een eigen partij opgericht toen bleek dat ze niet bij de enige bestaande partij voor het wetenschappelijk personeel voor de U-raad kon aansluiten. “Het is mijn democratisch recht om dat te doen. Bovendien is het gezond dat de kiezer iets te kiezen heeft.”

De suggestie dat zij een gerucht in de faculteit heeft verspreid dat De Roder zich niet meer kandidaat zou stellen, werpt ze verre van zich. Ze voelt zich onheus bejegend. “Dit is laster, dit is een valse beschuldiging en onacceptabel gedrag. Ik heb alleen tegen de decaan gezegd dat ik niet wist of Jan voor een volgende termijn zou gaan. Dat is het enige. Christine heeft dat toen bij Jan gecheckt.”

De decaan bevestigt haar verhaal. Wat betreft Fasos Weekly zegt ze: “Ik wil dit graag recht zetten. Er is een menselijke fout gemaakt, dat gebeurt soms, en die fout is een eigen leven gaan leiden. De fout heeft geen politieke achtergrond zoals sommigen suggereren. Wij willen niemand bevoordelen. Ik hecht eraan te zeggen dat het faculteitsbestuur geen rol speelt in universitaire verkiezingen. Wij waarderen alle kandidaten die zich beschikbaar stellen voor een zetel in de universiteitsraad.”

De ophef was in pre-coronatijd niet ontstaan, vermoedt Neuhold. “Als we elkaar tegenkomen in de wandelgangen kun je zaken snel uitwisselen, reageren en ophelderen.”