Demonstratie: voor Palestina, tegen de bezetting

Demonstratie: voor Palestina, tegen de bezetting

Betoging van zo'n 250 mensen op het Vrijthof in Maastricht

18-05-2021

MAASTRICHT. “Wij demonstreren niet alleen tegen het geweld dat nu is opgelaaid. Dat is een symptoom van een veel groter probleem: de bezetting van Palestina en de onderdrukking van de Palestijnse bevolking door Israël”, zegt Omar Ashour, eerstejaars master geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.

Een groep van zo’n 250 mensen nam afgelopen zaterdag deel aan de pro-Palestijnse betoging op het Vrijthof in Maastricht. Ze droegen vlaggen, borden en spandoeken met zich mee. Ook waren er toespraken. De demonstratie werd georganiseerd door enkele studenten van onder andere de UM en het internationale netwerk vrouweninhetzwart.nl. Ashour, die Egyptische roots heeft, is een van hen. “Wat er nu gebeurt kan echt niet. Maar de bezetting duurt al 73 jaar en wordt toegestaan en gesteund door westerse supermachten én de westerse media. Ook Nederland steunt Israël. Wij willen de mensen in deze regio daarvan bewust maken. ”

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is opgelaaid nadat gezinnen in de Arabische wijk in Jeruzalem met uitzetting zijn bedreigd. Zij zouden moeten plaatsmaken voor joodse kolonisten.

De demonstratie op het Vrijthof verliep vreedzaam. Elders in het land werd dit weekend ook tegen het geweld gedemonstreerd. Bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag verliep het minder vredig en zijn zes mensen gearresteerd.

Op zondag 23 mei staat een nieuwe demonstratie gepland: 17.00 uur op het Vrijthof.