Gaat Mark Rutte stoppen met roken?

“Heeft u iemand gebeld met de vraag: zit ik nog op het juiste spoor?”

18-05-2021

Mark Rutte moet stoppen met roken. Stoppen met roken staat synoniem voor de gedragsverandering die nodig is om ‘een andere invulling aan het premierschap’ te geven. Dat maakt volgens de eindrapportage van Herman Tjeenk Willink onderdeel uit van de gewenste nieuwe bestuurscultuur waar Rutte de leiding over heeft. Dinsdag komt Rutte naar Nieuwsuur om zijn radicale ideeën hierover te delen. Woensdag is er veel gemopper in de media. Zo radicaal blijken die ideeën niet te zijn. “Ik ga niet opeens alles anders doen”. Nee, dat was ook niet te verwachten.

Wie wil dat Mark Rutte stopt met roken? Een deel van de mensen in zijn omgeving wil dat (medelanders, Geert Wilders). Zij hebben er last van. Zijn naasten willen het misschien ook, maar sommigen staan bij hem in de rookruimte (Wopke Hoekstra). Als de rookruimte dichtgaat, moeten zij ook stoppen. Marks vrouw (Sigrid Kaag) zegt zelf niet te roken en wil graag dat hij stopt. Zij voert de druk op en laat de schrikbeelden op de sigarettenverpakking zien. De dokter (Pieter Omtzigt) vertelt haarfijn wat de gevaren van het roken zijn. Hij heeft dat zo vaak moeten doen dat hij er zelf aan onder door is gegaan.

Wat doet Mark Rutte zelf om te stoppen? Onder de kerstboom denkt hij na over zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar. Stoppen met roken maakt je fitter. Meer gaan fietsen (synoniem voor opnieuw premier worden) ook. Hij denkt er diep over na. “Heeft u iemand gebeld met de vraag: zit ik nog op het juiste spoor?”. Dat niet.

Op 1 januari vertelt Rutte op de nieuwjaarsreceptie dat hij heeft nagedacht over de goede voornemens. De mensen op de receptie verwachten dat van hem. Marielle Tweebeek (Nieuwsuur) heeft de eer om kritische vragen te mogen stellen over de contemplatie tijdens de kerst. De Grote Vraag stelt zij niet: wil Mark Rutte stoppen met roken? Het antwoord is nee.

Mark wil fietsen. Hij heeft vorig jaar een nieuwe fiets gekocht waar hij apetrots op is. Elke zondag laat hij zijn fiets zien als hij naar het Catshuis gaat. Die fiets kan nog minstens vier jaar mee.

Caroline van Heugten, hoogleraar klinische neuropsychologie bij de faculteit psychologie en neurowetenschap en de faculteit Health Medicine and Life sciences

Gaat Mark Rutte stoppen met roken?
Caroline van Heugten