UPDATE 2 Fout in universitaire verkiezingen: "Geen invloed op uitslag"

UPDATE 2 Fout in universitaire verkiezingen: "Geen invloed op uitslag"

Masterstudenten Public Policy and Human Development krijgen verkeerde kandidaten voorgeschoteld

18-05-2021

MAASTRICHT. Studenten van de master Public Policy and Human Development konden maandagochtend, bij de start van de universitaire verkiezingen, geen stem uitbrengen op kandidaten voor hun ‘eigen’ faculteitsraad van de School of Business and Economics. Door een fout konden ze alleen kiezen uit gegadigden voor de faculteit Science and Engineering. Veroorzaakt, blijkt nu, door een “onjuiste koppeling in de database”, vertelt Esther Versluis, voorzitter van het Centraal Stembureau van de Universiteit Maastricht. De situatie heeft geen invloed op de uitslag, stelt zij.

Tussen 17 en 20 mei mogen studenten en medewerkers online stemmen. Zij krijgen daarbij alleen de kandidaten te zien van de universiteitsraad en van hun eigen faculteit. Bij de master Public Policy and Human Development ging het gisterochtend meteen mis. Zeker honderd studenten kregen een foute kandidatenlijst voorgeschoteld, vertellen verschillende bronnen. Daardoor konden zij onterecht stemmen op kandidaten voor een andere faculteitsraad.

De master Public Policy and Human Development is onderdeel van de Maastricht Graduate School of Governance. Het instituut, en daarmee ook de masteropleiding, behoorde jarenlang tot de faculteit Humanities and Sciences. Na opsplitsing hiervan – het werd een bètafaculteit en kwam Science and Engineering te heten – schoof de Maastricht Graduate School of Governance (MGSoG) aan bij de SBE.
En daar ligt de oorsprong van de fout, weet Esther Versluis, voorzitter van het Centraal Stembureau en in het dagelijks leven hoogleraar European Regulatory Governance: “MGSoG-studenten hebben per abuis stemrecht toegekend gekregen voor de faculteitsraad FSE waartoe MGSoG voorheen behoorde. Deze omissie is na melding [in de loop van maandagochtend, red.] direct hersteld.”

Overigens hebben studenten van de master Sustainability Science, Policy and Society (van het Maastricht Sustainability Institute, voorheen ICIS, dat dezelfde overstap heeft gemaakt) nergens last van gehad, zo laat Meint Zwama, secretaris van studievereniging ASAP weten.

Volgens Versluis heeft de fout geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Hoewel na een eerste onderzoek van MEMIC (dat het stemprogramma beheert) bleek dat er geen onterechte stemmen waren uitgebracht, is nu (woensdag 19 mei) duidelijk dat toch drie MGSoG-studenten een stem hebben uitgebracht op de faculteitsraad van FSE. Versluis: “We weten niet op wie deze studenten hebben gestemd, alleen dat ze hebben gestemd. We kunnen deze ‘onterechte’ stemmen niet uit het systeem halen. Het betreft gelukkig slechts <0,5 procent van de tot nu toe uitgebrachte stemmen voor de faculteitsraad FSE.”