Nieuwkomer LEAD – wetenschappelijk personeel - met drie zetels in universiteitsraad

Uitslag universitaire verkiezingen: Dope opnieuw grootste studentenpartij

20-05-2021

MAASTRICHT. Opnieuw wint studentenpartij Dope bij de universitaire verkiezingen, maar hun overmacht in de verschillende raden kalft langzaam af. Het aantal zetel gaat van 25 in 2019 naar 18 in 2020 tot 17 nu. In de universiteitsraad is niet langer de Party of the Academic Staff alleenheerser. Nieuwkomer LEAD haalt drie van de zes zetels voor het wetenschappelijk personeel.

Er zijn deze week 11.246 stemmen uitgebracht op kandidaten voor de universiteitsraad en de faculteitsraden. De opkomst onder studenten, die de laatste jaren al niet hoog was, daalt bij vier faculteiten en de universiteitsraad. De faculteit Psychologie en Neurowetenschap (FPN) bungelt onderaan: 15,52 procent. De faculteit Arts and Social Sciences (Fasos) staat bovenaan: 30,27 procent.

Het wetenschappelijk personeel (wp) toog juist iets vaker naar de digitale stembus: zowel bij FPN (57,08 procent) als bij de faculteit Science and Engineering (52,75 procent) steeg het aantal kiezers met ongeveer 8 procent ten opzichte van de laatste verkiezingen in 2019. Toch is de animo om te gaan stemmen bij Fasos – ondanks een daling van 6 procent ten opzichte van 2019 – opnieuw het hoogste: bijna 70 procent.

Bij rechten, economie en bedrijfskunde en de faculteit Health Medicine and Life sciences (FHML) waren voor het wp geen verkiezingen omdat het aantal kandidaten gelijk is aan het aantal zetels.

Studentenpartij Dope haalt opnieuw de meeste studentenzetels binnen, maar de overmacht neemt de laatste jaren af. Al is deze partij, die is gelieerd aan de landelijke studentenorganisatie ISO, veruit de grootste in de universiteitsraad (vijf van de tien) en de raad van FHML (vijf van de negen). Goede tweede is KAN Party, een netwerk dat zich sterk maakt voor onder andere klimaat, inclusiviteit en diversiteit (elf zetels), gevolgd door Novum (tien zetels). United Students Maastricht zakte terug van zeven zetels vorig jaar naar vier nu.

In de universiteitsraad heeft de Party of the Academic Staff drie zetels af moeten staan aan de nieuwe partij LEAD (Leadership for an Equitable Academic Democracy). Lijsttrekker Luana Russo, verbonden aan Fasos, werd verkozen, haar collega Jan de Roder (nummer zes op de lijst van Party of the Academic Staff) haalde het niet. Vorige week waren de twee nog het middelpunt van een verkiezingsrelletje bij Fasos.