Studenten willen bidden in eigen faculteit

“De universiteit zou zoveel mogelijk vrij van religie moeten zijn”

27-05-2021

MAASTRICHT. Een gebedsruimte in de faculteit. Zowel studenten uit de faculteitsraad van rechten als van Arts and Social Sciences (Fasos) brachten het onderwerp ter sprake in de laatste vergaderingen. Bij rechten werden er niet veel woorden aan vuil gemaakt. Rechtendecaan Jan Smits verwees naar “centraal”; de Universiteit Maastricht zou al iets geregeld hebben.

In Randwyck zijn gebedsruimten. Bij de UNS60 zelfs twee: een voor mannen en een voor vrouwen. Daarnaast is er bij de UNS40 een meditatieruimte. In de binnenstad is er nog niets, maar er worden voorbereidingen getroffen voor een stilteplek in de Kapoenstraat, laat UM-woordvoerder Koen Augustijn weten. “Plannen voor de inrichting zijn er. De volgende stap is het opstellen van een begroting.” Maar ‘centrale’ gebeds- of stilteruimten hoeven volgens Augustijn geen belemmering te zijn voor initiatieven binnen faculteiten. “Bij mijn weten zijn er geen specifieke regels.”

Bij Fasos is het niet de eerste keer dat het onderwerp voorbij komt in de faculteitsraad. In januari vroeg de studentengeleding al om een ‘spirituele ruimte’. Hun idee was destijds niet concreet genoeg, vond het bestuur. Het moest verder worden uitgewerkt. Ook eind april kreeg het nieuwe idee voor een “stilteruimte waarin gebeden, gemediteerd en gereflecteerd kan worden” veel kritiek van zowel raads- als bestuursleden. 
Raadsvoorzitter Luana Russo heeft principiële bezwaren: “De universiteit zou zoveel mogelijk vrij van religie moeten zijn.” Heeft studentenpastoraat The Innbetween niet ook zulke ruimtes voor studenten, vraagt Karlijn Haagsman (wp) zich af. Die zijn er inderdaad, zegt decaan Christine Neuhold. “Dichtbij onze faculteit [Capucijnenstraat, red.]. Waarom gaan de studenten daar niet naartoe?” Daarnaast is er nu al een ruimtegebrek bij Fasos, zegt de decaan. “Maar de hoofdvraag is voor mij hoe realistisch het is dat verschillende religies bij elkaar gaan bidden?” Daarom moeten er afscheidingsschermen komen, zegt studentraadslid Charles de Groot. Russo: “Hoe groot denk je dat die ruimte zal zijn?”

Studenten willen bidden in eigen faculteit
Bidden