Onderwijs UM in september weer grotendeels op de campus

Onderwijs UM in september weer grotendeels op de campus

Zonder anderhalve meter, maar hoogstwaarschijnlijk met beperkte groepsgrootte

01-06-2021

MAASTRICHT. Het onderwijs aan de Universiteit Maastricht zal na de zomer weer grotendeels op de campus plaatsvinden. Dat meldt het college van bestuur. Grotendeels, want de kans is groot dat tegen die tijd het aantal mensen in binnenruimtes nog een maximum zal kennen. Mocht dit zo zijn, dan zullen sommige colleges of andere grootschalige onderwijsactiviteiten online blijven.

Alle studenten worden dus als vanouds in Maastricht verwacht, zonder anderhalve meter afstand, maar misschien wel nog - als het RIVM dat voorschrijft - met mondkapje, zelftesten, looproutes en thuisblijven bij klachten. Op sommige faculteiten krijgen ze ook weer te maken met de aanwezigheidsplicht. Zij die vanwege corona niet naar Nederland mogen reizen kunnen - waar mogelijk, schrijft de UM in een persbericht - de lessen online volgen. Practica moeten later ingehaald worden.

Medewerkers

Medewerkers kunnen vanaf de start van het nieuwe academisch jaar gewoon weer naar ‘kantoor’. Al zullen ze ook gedeeltelijk thuis kunnen blijven werken. De plannen voor hybride werkvormen zijn in de maak.

Promotieplechtigheden vinden op dit moment al op de campus plaats (maximaal vijftien aanwezigen). Dat blijft zo. Of het aantal bezoekers omhoog zal gaan, hangt af van de richtlijnen van het RIVM. Het advies van het RIVM is ook leidend als het gaat om oraties, symposia en afscheidsredes na de zomer.

Inkom

Of de Inkom - de introductieweek voor de eerstejaars die op maandag 16 augustus begint - in zijn oude vorm mag doorgaan, lijkt onwaarschijnlijk. Zeker gezien de maximale groepsgrootte die hoogstwaarschijnlijk in augustus nog zal gelden. In een persbericht schrijft de universiteit: “Voor de Inkom geldt dat alle activiteiten zodanig worden opgezet dat ze veilig en verantwoord, binnen de regels, op locatie kunnen plaatsvinden.”

Eenzelfde verhaal gaat op voor de facultaire introducties die gepland staan in de laatste week van augustus, aansluitend aan de Inkom. Ook hier gaat het om grote groepen. De kans dat bepaalde onderdelen online plaatsvinden, zo laat de UM weten, lijkt reëel.