Fiets parkeren in binnenstad: niet langer dan twee weken

Fiets parkeren in binnenstad: niet langer dan twee weken

02-06-2021

MAASTRICHT. Twee weken. Zo lang mogen fietsen vanaf nu worden geparkeerd in de binnenstad en Wyck. Daarna brengt de gemeente het rijwiel naar het fietsendepot aan de Sint Gerardusweg. Ophalen is nu nog gratis. Vanaf oktober gaat dit 25 euro kosten.

Er wordt steeds meer gefietst in Maastricht. De auto blijft veel vaker staan. Goed voor het milieu, de gezondheid en de bereikbaarheid van de stad, schrijft de gemeente op haar website. Maar al deze fietsen moeten wel ergens gestald worden. Het liefst niet op de stoep of de straat. Er worden daarom stallingsplekken bijgebouwd. Maar om ervoor te zorgen dat er nu al genoeg plek is, gaat de gemeente in de binnenstad en in Wyck fietsen die langer dan twee weken in de rekken of stallingen staan naar het gemeentelijk fietsdepot brengen. Voordat ‘ie meegenomen wordt, krijgt de eigenaar een waarschuwing. Bij de stallingen wordt een label of krijtstreep aangebracht aan de fiets en als die na twee weken er nog zijn, hangt de gemeente een waarschuwingslabel op. Vanaf dat moment heeft de eigenaar nog 24 uur om de fiets weg te halen. Daarna gaan de tweewielers naar het fietsdepot.

De fiets aan de Sint Gerardusweg ophalen is gratis, maar vanaf oktober betalen lang- of foutparkeerders bij wijze van proef 25 euro om hun tweewieler weer mee te nemen. Eind 2022 wordt gekeken of deze ‘boete’ een goed instrument is om ruimte te creëren in de stad.