Boeddha-hoofdjes, om op te eten

Fasos-onderzoeker wint Bake your Research-wedstrijd

09-06-2021

MAASTRICHT. Mareike Smolka, promovenda aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, heeft de eerste prijs gewonnen in de bakwedstrijd Bake your Research, georganiseerd door de Maastricht Young Academy. Het idee: bak een koekje of taart dat het onderwerp van jouw onderzoek visualiseert. Smolka’s collega Lea Beiermann werd tweede.

De Maastricht Young Academy (MYA) gaf in mei het startsein voor de wedstrijd. Een klein aantal onderzoekers tweette vervolgens foto’s op Twitter. Onder andere van een red velvet cheesecake met bovenop gedecoreerde voedingsinformatie (van een voedingswetenschapper), darmen van bladerdeeg (onderzoeker bij pathologie) en brein- en neuronenkoekjes (neurowetenschapper). Ook enkele leden van de MYA toonden zich keukenprins- en prinses, maar zij werden uitgesloten van de competitie, omdat ze zelf de jury vormden.

Promovenda Mareike Smolka harkte de hoofdprijs binnen. Hoewel ze op Twitter een voorbehoud maakt over de smaak – “not as tasty as I hoped” – zijn haar creatieve baksels wel illustratief voor haar vakgebied.
Eerst even over de smaak die tegenvalt. Hoe kan dat? “Het zijn vegan koekjes; tijdens mijn studie heb ik zelfs vegan-kooklessen georganiseerd. Maar dat ze niet zo lekker smaken, heeft niets met de vegan-variant te maken. Mijn oven werkt niet helemaal goed. Er moet een nieuwe komen”, concludeert ze.

Haar koekjes in de vorm van een Boeddha-hoofd zijn versierd met kleurrijke en getekende breinscans. En nee, ze is geen hersenonderzoeker. Smolka doet etnografisch onderzoek aan de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen, waarbij ze zich onderdompelt in de wereld van een bepaalde groep mensen. In dit geval van de contemplative science, een vrij jong vakgebied waarin (neuro)wetenschappers met behulp van imaging technologieën, zoals fMRI, de effecten van meditatie op het brein onderzoeken.
Zo omringde Smolka zich bij een grootschalige Europese neurowetenschappelijke trial, de Silver Santé Study, met (neuro)onderzoekers, proefpersonen en meditatiedocenten.

“Ik vraag me af wat het betekent om met dit soort studies bezig te zijn. Wat houdt (neuro)wetenschappers bezig, hoe voeren ze hun onderzoek uit, wat zijn de sociale of ethische aspecten. Contemplatieve (neuro)wetenschappers hebben vaak affiniteit met meditatie of mindfulness waardoor ze niet alleen de juiste onderzoeksvragen kunnen stellen, maar zich ook ontwikkelen in het doen van ‘goed onderzoek’. Daarmee bedoel ik dat ze zich door het mediteren boeddhistische deugden eigen maken, zoals mededogen en gelijkmoedigheid, oftewel gelatenheid. Die nemen ze mee in hun werk; maar wat betekent het als werknemer in een universitaire setting waarbij het vooral draait om output en snelheid? Ontstaat er dan een soort spanning? Dat vind ik interessante vragen.”
Smolka wil haar proefschrift in 2022 hebben afgerond.

De vakgroep geschiedenis van de faculteit cultuur- en maatschappijwetenschappen levert ook de nummer twee van deze wedstrijd: Lea Beiermann. Zij is eveneens promovenda en bakte koekjes die lijken op 19eeeuwse microscopische dia’s, want Beiermann onderzoekt, jawel, de geschiedenis van de microscopie in de mid-19e eeuw.

De hoofdprijs van de Bake your Research-wedstrijd? Dat is nog een verrassing, zegt Smolka. Maar waarschijnlijk geen nieuwe oven.

 

 Boeddha-hoofdjes, om op te eten
Boeddha-hoofd-koekjes
Microscoopdia's in de vorm van een koekje