Commissie U-raad tegen verplicht avondonderwijs

Commissie U-raad tegen verplicht avondonderwijs

Rechten, FSE en FHML hebben vanaf september een tekort aan onderwijsruimten

09-06-2021

MAASTRICHT. Na de zomer willen drie faculteiten in de avonduren onderwijs gaan geven. Studenten zouden verplicht worden om te komen, stafleden kunnen op vrijwillige basis kiezen voor de late uren. De commissie onderzoek en onderwijs van de universiteitsraad is echter tegen iedere verplichting. De rector gaat de zaak opnieuw met de faculteiten bespreken.

Het gaat om een voornemen van de faculteiten rechten, Science and Engineering en Health Medicine and Life sciences. De explosieve groei van de studentenaantallen bij zowel rechten (18 procent) als Science and Engineering (25 procent), én de noodzaak bij FHML om de door corona uitgestelde skillstrainingen in te halen (naast het gewone programma) zorgen in het nieuwe academische jaar voor een tekort aan onderwijsruimten. Het maakt lessen in de avonduren onvermijdelijk, zei rector Rianne Letschert woensdag 9 juni tegen de U-raadscommissie. Van maandag tot en met vrijdag tot uiterlijk 21.00 uur. Het zou gaan om een proef die in de lente van 2022 geëvalueerd wordt.

Verplicht voor studenten

Acht universiteiten in het land geven les in de avonduren, aldus de rector. De Universiteit Maastricht kent ook de mogelijkheid om onderwijsgroepen na zes uur ’s avonds in te roosteren. Vaak gaat het om keuzeonderwijs. Deelname was tot nu toe op vrijwillige basis, zowel voor studenten als docenten. Die keuzevrijheid verdwijnt nu voor studenten per 1 september. Dat kan niet anders, denkt Letschert: “De decaan van rechten heeft me laten weten dat ze anders de planning voor de eerste periode na de zomer niet rond krijgen.”

Zeer kritisch

De faculteitsraden van FSE en rechten al eerder akkoord gegaan met de plannen. Al vroegen de studentraadsleden bij rechten om niet de vrijdagavond in te roosteren. Of de universiteitsraad dit over twee weken zal steunen is de vraag; en zonder die instemming gaat het niet door. De leden van de commissie onderwijs en onderzoek toonden zich zeer kritisch. Veel studenten hebben andere verplichtingen in de avonduren, sommigen werken. “Wat moeten zij tegen hun baas zeggen”, vroeg studentraadslid Thomas Vaessen zich af. “En hoe zit het met tijdelijke staf? Voelt die zich vrij om te weigeren? Ik betwijfel het. Waarom is er geen ‘opt out’ - een vrije keuze - zoals bij de School of Business and Economics?” Daar gaat het om keuzeonderwijs, reageerde de rector. Hier gaat het om het reguliere programma. Nogmaals: “Rechten krijgt de planning anders niet rond.”

24-uurs economie

We stevenen af op een vierentwintig uurs-economie, voorziet studentraadslid Luc van Galen. “Dat is ongezond voor studenten, staf en de maatschappij.” Dat vond Letschert te ver gaan. “Ik heb het niet over vijf avonden per week onderwijs, het zal misschien per individu een avond per week zijn. Er zullen genoeg studenten zijn die dat geen punt vinden.” Uiteraard zullen er ook regels komen voor uitzonderingen, vulde ze aan.

Ze kon de raadsleden niet vermurwen. “Ik hoor wat jullie zeggen, ik ga terug naar de faculteiten.”