Apekooien om motorische vaardigheden te oefenen

Apekooien om motorische vaardigheden te oefenen

Wetenschappelijk advies voor pupillen van MVV

09-06-2021

De jeugdspelers van MVV kunnen vanaf september rekenen op wetenschappelijke begeleiding van de Universiteit Maastricht. De voetbalclub is haar jeugdopleiding aan het oppoetsen, die tegenwoordig bekend staat als de MVV Academy.

De wetenschappelijke begeleiding is bedoeld voor de spelers van 11 tot 20 jaar en gaat gepaard met leefstijladviezen over eten, slapen en bewegen. “Over de fysieke basis dus”, zegt Stef Kremers, hoogleraar gezondheidsbevordering. “Als die goed is, kun je je beter concentreren en presteer je op termijn beter op het veld.”

Ook de motorische vaardigheden komen aan bod. “Denk aan de oog-voet-coördinatie, of in het algemeen aan alles wat het lichaam moet doen op aangeven van het brein. Vroeger scherpte je die coördinatie terwijl je buiten speelde, in bomen klom. Nu, met alle digitale verleidingen, weten kinderen de knoppen op het toetsenbord blindelings te vinden, maar een koprol maken of over een plank balanceren blijkt een stuk lastiger. Dat weten we ook uit onderzoek. Dus ik zou zeggen, schotel ze wat vaker een hindernisbaan voor, of laat ze tijgeren, of apekooien, wat we vroeger in de gymles deden. Door een gebrek aan vakleerkrachten zijn deze lessen schaarser.”

Dagboeken

Dat betekent niet dat de jeugdelftallen binnen de kortste keren allemaal kampioen worden. “Wel levert het binnen vijf jaar spelers op die het einde van de wedstrijd makkelijker halen, die er in de 80e minuut nog een sprint uittrekken, die hun hoofd er beter bij kunnen houden.” 

Na de zomer beginnen de profvoetballers in de dop een dagboek bij te houden van het aantal uren slaap, beweging, en wat ze eten. “Dat is bedoeld om ze bewust te maken van hun leefstijl. Die individuele gegevens gaan we niet controleren, maar uit al die gezamenlijke dagboeken ontstaat natuurlijk wel een beeld. En daar kunnen we het samen met de ouders en de jeugdtrainers over hebben. Lukt het niet om gezonder te leven, dan krijgen ze tips en tricks.”

Alles valt of staat met de houding van de trainers en de ouders, zegt Kremers. “Pa en ma bepalen uiteindelijk wat er in het winkelwagentje belandt, hoeveel uur ze achter de pc mogen zitten.”

Van Marwijk

De hervorming van de MVV-jeugd is het werk van Ron Elsen, die alle functies bij de club al heeft vervuld, ook trainer van het eerste. Elsen heeft Kremers gevraagd om zijn bijdrage te leveren aan de adviesraad, met daarin voormalig UM-voorzitter (en oud-MVV-voorzitter) Karl Dittrich en Bert van Marwijk, sinds een half jaar bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten.

Kremers – opgegroeid in Eindhoven - weet hoe belangrijk de leefstijl is in de sport. “Ik heb op redelijk hoog niveau aan atletiek gedaan, ik zat als tienkamper in de top van Zuid-Nederland, en dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt.”

Voetbal is zijn grootste liefde. Hij heeft een zwak voor MVV, de club van de stad waar hij werkt, maar zijn hart klopt voor PSV. “Ik heb al dertig jaar een seizoenskaart en heb zelden een thuiswedstrijd gemist.”