Een blonde Italiaan op een kapotte fiets door Maastricht

Lichting 2020-2021, deel 3: eerstejaars economie & bedrijfseconomie Giovanni Bava

10-06-2021

Giovanni Bava heeft zijn draai gevonden in Maastricht. Een hertentamen hier en daar, maar tot dusverre heeft hij alle vakken gehaald. Er ligt een ruige zomer in het verschiet. Gaat zijn nieuwe Ford Fiesta het overleven? Ook de plannen voor de rest van zijn bachelor liggen vast: de track ‘Emerging Markets’ gaat het worden. Maar wat is er allemaal met zijn haar gebeurd?

“In januari heb ik mijn hoofd kaalgeschoren”, zegt Bava (Zie foto). “Kort daarvoor ging ik volledig blond. Toen mijn donkere haar er weer door kwam, ging alles eraf.” Niet de eerste keer dat hij dat doet, bekent hij. “Soms wil ik verandering; om het leven wat interessanter te maken.” Leuk, maar domme timing, lacht hij. “Het was zo koud in januari en februari. En mijn korte haren bleven steeds haken in mijn wollen muts. Gelukkig groeit mijn haar snel.”

Gereedschapskist

Zijn haar groeit snel, maar zelf is hij ook gegroeid het afgelopen jaar. “Ik ben veel georganiseerder geworden. In het begin was ik een beetje verdwaald. Een weg vinden in de studie en tegelijkertijd in dagelijkse huishoudelijke klusjes.” Zijn studio schoonmaken bijvoorbeeld duurde aan het begin van het jaar “eeuwen”. Inmiddels gaat het veel sneller. “Ik ben veel efficiënter geworden; ook bij de studie.” Trots vertelt hij dat hij heeft leren doorzetten dit jaar. “Als het op de universiteit moeilijk werd, zette ik een tandje bij en tot nu toe lukt het dan elke keer toch.” Zijn doorzettingsvermogen zit hem ook in kleine dingen, zoals zijn fiets. “Daar heb ik heel veel problemen mee gehad. In plaats van hem weg te doen of te verkopen, pakte ik mijn gereedschapskist om hem te repareren. Het is natuurlijk niet zoals een professional het zou fixen, maar hij doet het.”

10-15-10-15-…

De vorige keer vertelde Bava dat hij concentratieproblemen had en snel een productiviteitsworkshop bij de UM-psychologen ging volgen. Die heeft hij uiteindelijk niet meer gedaan, meldt hij nu. “Het duurde nog even voordat de workshop plaatsvond en ik had direct hulp nodig.” Verschillende dingen probeerde hij: “Alles opschrijven, samenvatten, markeren in het boek. De standaarddingen.” Een vriend adviseerde hem uiteindelijk om met zijn studeertijden te gaan wisselen. “Omdat ik me maar kort kon concentreren raadde hij aan om vijftien minuten te studeren en dan tien minuten te pauzeren.” Een gouden tip. “Tijdrovend, maar die vijftien minuten ben ik erg productief.”

Zijn nieuwe studeermethode leidde er onder andere toe dat hij zijn herkansing micro-economie haalde. “Het was goed voor me dat ik die de eerste keer niet haalde. Veel van geleerd.” Van periode vier moet hij Quantitative Methods II opnieuw maken, voor elke economiestudent een struikelblok. “In die periode concentreerde ik me vooral op macro-economie en oefende ik met mijn nieuwe studeermethode. Dat tentamen ging heel goed. Bij QM2 had ik zeventien punten op het examen, bij achttien zou ik een voldoende hebben gehad. Wiskunde vind ik leuk, dus nog even goed oefenen met het statistiekgedeelte en dan maak ik me voor de herkansing geen zorgen.”

Emerging Markets

Komend jaar gaat hij de track ‘Emerging Markets’ doen; een van de vier opties bij zijn studie. “Een moeilijke keuze, want als je eentje kiest betekent het dat je de andere niet kunt doen.” Daar is geen speld tussen te krijgen. Met verschillende ouderejaars sprak hij erover, daarna maakte hij een weloverwogen keuze. “Het lijkt me interessant om met duurzaamheid aan de slag te gaan in opkomende markten. Daarnaast kan ik er veel mee als het wijnbedrijf van mijn familie zou willen uitbreiden naar deze landen.”

In het derde jaar moet Bava verplicht op stage. “Hoewel ik gek ben op Azië wordt het waarschijnlijk Zuid-Amerika.” Daar kan hij zijn cursus Spaans in de praktijk gaan brengen. Daar was hij al mee begonnen voordat hij naar Maastricht kwam. “Ik had ook interesse in een Spaanse universiteit en een van de vereisten was daar een basisniveau Spaans.” Zijn broer in Canada is ook Spaans aan het leren. “Omdat hij een aantal Zuid-Amerikaanse vrienden heeft en talen leuk vindt. Hij is korter bezig dan ik, maar al veel verder. Ik stop als ik enigszins kan communiceren, maar hij gaat door tot hij de taal door en door kent. Hij spreekt ook vloeiend Frans: echt een talenknobbel.”

Het reisje naar London dat ze komende zomer samen zouden gaan maken gaat niet door, zegt Bava teleurgesteld. “Mijn broer heeft maar twee weken vakantie en vanwege corona en quarantaineverplichtingen is het lastig om naar Europa te komen.” Bava gaat het reisje – dat hij won bij een winactie wel nog maken –, maar wie nu mee mag weet hij nog niet.

Roadtrip

De zomervakantie bij de UM duurt langer en Bava heeft grootse plannen. Net als vorig jaar wil hij met zijn vrienden uit Italië een roadtrip maken. Twee auto’s, een handje vol Italianen en op de bonnefooi naar Spanje. Een villa met een zwembad, grote tuin en een BBQ. Ze hebben nog niets geboekt, maar zo ziet hij het voor zich. Net als vorig jaar, toen de reis naar Kroatië ging. Het enige verschil: “Vorig jaar mocht ik nog niet rijden. Dit jaar wel”, zegt hij glunderend. Zijn Ford Fiesta, waarin hij voor zijn komst naar Maastricht slechts enkele kilometers heeft gemaakt, moet aan het werk deze zomer. De Fiesta van de ouders van zijn kameraad mag in elk geval niet meer mee. “Hoe zal ik het zeggen… We hebben de grenzen van hun auto opgezocht, haha.”

Naast de reisjes naar Londen en Spanje kijkt Bava er ook naar uit om weer even bij zijn familie te zijn. “Ik mis ze. Het is niet zo dat ik er ziek van ben. Ik geniet van de vrijheid en deze tijd in Maastricht, maar ik heb ze in januari voor het laatst gezien. Familie is familie. Dat is heel belangrijk in Italië.”

Zimmer frei?

Bava was dringend op zoek naar een nieuwe kamer, vertelde hij in deel twee. Zijn studio was naar wens, maar hij mistte mensen om zich heen. Dat is nog niet gelukt. “Volgend jaar ga ik serieuzer op zoek. Ik heb voor deze studio een jaarcontract afgesloten en daar kan ik alleen onderuit als ik een nieuwe huurder vind.” Dat wil niet zo vlotten. “Veel studenten zijn vanwege corona terug naar huis gegaan. Er is weinig vraag en veel aanbod. Ik hoop dat er komend jaar een kamer vrijkomt in het studentenhuis van een van mijn vrienden.”

Fatsoenlijk gesprek

In het begin van dit jaar was hij net uit elkaar mijn zijn ex-vriendin. Is het nog goed gekomen? Bloeit er al iets nieuws? Beide niet, zegt Bava. Na de break up hebben ze afstand genomen. “Dat is moeilijk, maar de beste manier, denk ik. Ik appte haar vorige maand voor haar verjaardag. Toen hebben we even gekletst. Dat was een fatsoenlijk gesprek zonder boosheid of wrok. Precies wat ik graag wilde.”

Ook van nieuwe liefde is geen sprake. “Het is moeilijk om in deze tijd mensen te ontmoeten. Feestjes en festivals zijn er niet en ook de meeste colleges waren online. Ik ben blij als dat komend jaar weer op de campus is. Voor ontmoetingen, maar ook voor mijn studieresultaten. Toen we in de eerste periode beperkt naar de universiteit mochten, ging het beter.”

Lichting 2020/2021

Wie zijn de nieuwe eerstejaars van de Universiteit Maastricht? Wat zijn hun dromen, hun plannen en verwachtingen? En hoe vergaat het hen dit jaar? Observant volgt dit academisch jaar zes nieuwelingen. We interviewen hen een aantal keer: de eerste keer in het najaar, vervolgens in januari/februari en als laatste in mei/juni.

Een blonde Italiaan op een kapotte fiets door Maastricht
Giovanni Bava
Met blond haar en zijn ouders in Italië in december
Zonder haar in Maastricht
Auteur: Yuri Meesen

Foto1: Joey Roberts

Foto2: Archief Giovanni Bava

Foto3: Archief Giovanni Bava

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: eerstejaars,giovanni bava,giovanni

Voeg reactie toe

privacy link